Bedrägerier: Ett växande hot mot samhället och de mest sårbara Admin augusti 5, 2024

Bedrägerier: Ett växande hot mot samhället och de mest sårbara

Krönika

Bedrägerier är ett ständigt växande samhällsproblem som inte bara drabbar de direkta offren, utan också göder den organiserade brottsligheten. En nyligen publicerad rapport från Finansinspektionen (FI) belyser hur allvarligt detta problem har blivit, med fler än 135 000 bedrägliga transaktioner under andra halvåret 2023, resulterande i brottsvinster på över 1,1 miljarder kronor. Denna tredubbling av beloppen sedan andra halvåret 2020 visar på en alarmerande trend.

De äldre – En utsatt grupp

Det är framför allt äldre personer som drabbas hårdast av bedrägerier. Många av dessa bedrägerier involverar social manipulation, där bedragare utnyttjar sina offers förtroende och sårbarhet för att lura dem att genomföra transaktioner. Att bli utsatt för ett sådant bedrägeri kan innebära förödande ekonomiska konsekvenser för de drabbade, som ofta inte har rätt till ersättning enligt dagens regelverk. Det är en djupt orättvis situation som kräver omedelbar åtgärd.

Bankernas och betaltjänstleverantörernas roll

FI har granskat hur banker och andra betaltjänstleverantörer arbetar för att förhindra att deras tjänster används i bedrägerier. Generellt sett måste bankerna och betaltjänstleverantörerna ta ett större ansvar för att skydda konsumenterna och strypa pengaflöden till kriminella. Det handlar om att utveckla och förbättra övervakningen av misstänkta transaktioner och att säkerställa att företagen bär en större del av förlusterna vid bedrägerier, även de som utförs genom social manipulation.

Viktiga åtgärder och nya regelverk

FI välkomnar de åtgärder som Bankföreningen har aviserat samt de förslag till nya regelverk som förhandlas inom EU. En mer utvecklad övervakning och högre krav på säkerheten i produkter är steg i rätt riktning. Det är dock avgörande att dessa åtgärder genomförs på ett sätt som inte leder till nya typer av kriminell aktivitet eller uppmuntrar vårdslöst beteende hos användarna.

Delning av information och samarbete

För att effektivt bekämpa bedrägerier behövs ökad möjlighet för banker och betaltjänstleverantörer att dela information sinsemellan samt med Polisen och andra myndigheter. Detta skulle underlätta upptäckten och förhindrandet av bedrägerier innan de hinner ske. Samarbete med Post- och Telestyrelsen (PTS) för att motverka manipulering av mobil- och telefonnummer är också nödvändigt, då många bedrägerier idag sker genom elektroniska kommunikationstjänster.

Konsumentens roll

Trots att mycket ansvar ligger på bankerna och betaltjänstleverantörerna, måste konsumenterna också vara medvetna och skeptiska. Det finns en gräns för hur mycket man kan förvänta sig att en genomsnittlig konsument ska känna till och kunna skydda sig mot. Här spelar utbildning och information en stor roll. Att öka medvetenheten bland konsumenterna om riskerna och hur de kan skydda sig själva är ett viktigt komplement till de tekniska och regelverksmässiga åtgärderna.

Slutord

Bedrägerier är inte bara ett ekonomiskt problem utan också ett samhällsproblem som slår hårdast mot våra mest sårbara medborgare. För att effektivt bekämpa detta hot krävs en samlad insats från banker, betaltjänstleverantörer, myndigheter och konsumenterna själva. Det är positivt att se att åtgärder vidtas på både nationell och europeisk nivå, men arbetet måste fortsätta med oförminskad styrka. Bara genom att strypa pengaflödena till den organiserade brottsligheten och skydda våra mest utsatta kan vi börja vinna kampen mot bedrägerierna.