Bedragare stal bankkort under hembesök: Fysisk vishing ökar Admin augusti 6, 2024

Bedragare stal bankkort under hembesök: Fysisk vishing ökar

Nyheter

Fysisk vishing, en relativt ny metod inom bedrägerivärlden, har blivit allt vanligare och orsakar stor skada bland äldre personer. Enligt den senaste statistiken från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har antalet anmälningar nästan fördubblats jämfört med föregående år. Prognosen för juli i år visar på hela 318 anmälningar, en kraftig ökning från förra årets 168 anmälningar under samma period.

Vad är fysisk vishing?

Fysisk vishing innebär att bedragaren först kontaktar offret via telefon, ofta äldre personer, och uppger att deras tillgångar är hotade. Samtalen är vanligtvis långa och pågår i timmar, med syftet att skapa stress och panik hos offret. Denna stress leder ofta till att det kritiska tänkandet försämras och att offret blir mer benäget att följa bedragarens instruktioner. Under samtalets gång tar bedragaren sig till offrets hem för att stjäla deras bankkort.

Ett exempel från Örebro

Nyligen avslutades en uppmärksammad rättegång i Örebro tingsrätt, där en kvinna och två män stod åtalade för flera fall av grovt bedrägeri. Åklagaren hävdade att trion hade lurat ett tiotal äldre på hundratusentals kronor genom fysisk vishing.

Så går bedrägerierna till

SVT rapporterar att de åtalade använde sig av ett specifikt tillvägagångssätt i samtliga fall. Först ringer en kvinna upp offret och uppger sig vara från Postnord. Hon informerar den äldre personen om att ett paket har kommit. När offret förklarar att ingenting har beställts, ökar bedragaren trycket genom att påstå att det rör sig om ett bedrägeri. För att lösa situationen erbjuder bedragaren en ”lösning”: offret ska lämna ifrån sig sina bankkort till någon från ett vaktbolag som banken påstås samarbeta med. Denna person kommer att göra ett hembesök inom kort.

Risker och förebyggande åtgärder

Fysisk vishing är särskilt farligt eftersom det kombinerar både psykologisk manipulation och fysisk närvaro, vilket gör det svårare för offret att värja sig. Denna typ av bedrägeri visar hur viktigt det är att vara vaksam och kritisk till oväntade samtal och besök, särskilt om de involverar bankinformation eller personliga tillgångar.

För att förebygga dessa bedrägerier är det avgörande att informera och utbilda äldre personer om de olika metoder som bedragare använder. Banker och myndigheter kan också bidra genom att erbjuda bättre säkerhetslösningar och tydliga riktlinjer för hur man hanterar misstänkta bedrägeriförsök.

Samarbete mellan myndigheter och samhälle

Samarbete mellan myndigheter, banker och samhället i stort är nödvändigt för att effektivt bekämpa fysisk vishing. Polisens arbete med att spåra och åtala bedragare, tillsammans med bankernas säkerhetsåtgärder och medvetandehöjande kampanjer, är viktiga steg i rätt riktning.

Slutsats

Den dramatiska ökningen av fysisk vishing är ett oroande tecken på hur sofistikerade och aggressiva bedragare har blivit. Genom att kombinera psykisk manipulation med fysiska hembesök, lyckas de stjäla stora summor pengar från sårbara äldre personer. Det är avgörande att vi som samhälle blir medvetna om dessa faror och arbetar tillsammans för att skydda våra mest utsatta medborgare. Endast genom samordnade insatser kan vi effektivt bekämpa denna form av brottslighet och skapa en tryggare miljö för alla.