Äldre par lurade att lämna bankkort: Fyra döms för grovt bedrägeri Admin augusti 7, 2024

Äldre par lurade att lämna bankkort: Fyra döms för grovt bedrägeri

Nyheter

Ett äldre par i Landskrona blev offer för ett bedrägeri när de lurades att lämna ifrån sig sitt bankkort till vad de trodde var en bankrepresentant. Polisen, som bedrev spaningsinsats mot två misstänkta, kunde bevittna delar av händelsen och gripa de inblandade. Nu har fyra personer dömts till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri.

Spaningsinsats Ledde till Gripanden

I början av januari i år bedrev polisen en spaningsinsats mot en man och en kvinna, båda från Malmö. Under insatsen följde polisen efter de två misstänkta när de reste till Landskrona. Där observerades kvinnan gå in i en fastighet innan hon återvände till bilen och sedan åkte till en bankomat för att ta ut pengar. Polisen grep de två och fann 15 000 kronor och ett kvinnas bankkort i deras besittning.

Det framkom att de hade lurat ett äldre par, 80 och 91 år gamla, att lämna ifrån sig sitt bankkort under förevändningen att det var för deras egen säkerhet.

Fler Äldre Offer Uppdagade

Utredningen visade att detta inte var en isolerad incident. Fler fall av liknande bedrägerier uppdagades, utförda på olika platser i Skåne och i resten av landet under två månader. Tillvägagångssättet var alltid detsamma: de äldre personerna blev uppringda av någon som utgav sig för att vara från banken och informerades om att de av säkerhetsskäl behövde lämna ifrån sig sina bankkort till en person som skulle komma hem till dem.

En kvinna dök sedan upp för att hämta bankkorten och i vissa fall även kontanter och smycken. Dessa bankkort användes sedan för att göra kontantuttag.

Domslut och Bevisning

Under utredningen misstänktes även två andra män för inblandning i bedrägerierna. Lunds tingsrätt har nu dömt de fyra personerna för grovt bedrägeri i de flesta av fallen de åtalats för. På vissa punkter ansågs dock inte bevisen tillräckliga för en fällande dom.

De dömda har fått fängelsestraff som sträcker sig från nio månader till två år och ska även betala skadestånd till offren. Bevisningen baserades till stor del på mobiltrafik som visade var gärningsmännen befunnit sig samt den kontakt de haft med varandra. Polisen använde även hemlig övervakning och telefonavlyssning.

Alla fyra nekar till brott.

Ökande Antal Fall av Fysisk Vishing

Denna typ av bedrägeri, känd som fysisk vishing, har blivit allt vanligare. Enligt siffror från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har antalet fall ökat markant. Prognosen för juli i år är totalt 318 anmälningar, nästan en fördubbling jämfört med förra årets 168 anmälningar.

Det är uppenbart att äldre personer är särskilt utsatta för denna typ av bedrägeri, vilket understryker behovet av ökad medvetenhet och skydd för denna sårbara grupp. Polisen och andra myndigheter arbetar intensivt för att bekämpa denna form av brottslighet och skydda de mest utsatta i samhället.