Regeringsuppdrag åt Digg och IMY att utveckla riktlinjer för användning av generativ AI inom offentlig förvaltning Admin augusti 9, 2024

Regeringsuppdrag åt Digg och IMY att utveckla riktlinjer för användning av generativ AI inom offentlig förvaltning

Nyheter

Regeringen har nyligen meddelat att Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har fått i uppdrag att ta fram vägledande riktlinjer för hur generativ artificiell intelligens (AI) ska användas inom den offentliga förvaltningen. Detta initiativ syftar till att säkerställa att användningen av generativ AI sker på ett effektivt, säkert och etiskt sätt inom statliga myndigheter, kommuner och regioner.

Enligt pressmeddelandet från regeringen ska dessa riktlinjer fungera som ett stöd för anställda inom den offentliga sektorn. Riktlinjerna ska ge vägledning utifrån juridiska, säkerhetsmässiga och etiska perspektiv för att underlätta den rätta bedömningen och implementeringen av generativ AI i verksamheter.

Syftet med detta uppdrag är att främja en ansvarsfull användning av generativ AI, där riktlinjerna kommer att fungera som metodstöd. De ska hjälpa verksamheterna att avgöra om, och hur, generativ AI bör integreras i deras processer.

Myndigheterna har fått i uppdrag att presentera sitt arbete och de föreslagna riktlinjerna senast den 20 januari nästa år. Detta arbete kommer att spela en central roll i att forma framtidens digitala förvaltning och säkerställa att AI-teknologier används på ett sätt som gynnar samhället samtidigt som individens integritet skyddas.