Kammarrätten upphäver avstängning av student anklagad för användning av AI-verktyg i skolarbete Admin augusti 12, 2024

Kammarrätten upphäver avstängning av student anklagad för användning av AI-verktyg i skolarbete

Nyheter

En student vid Högskolan i Borås som tidigare hade stängts av från sina studier under åtta veckor för misstänkt användning av ett AI-verktyg i sitt skolarbete, har nu fått sin avstängning upphävd av Kammarrätten i Jönköping.

Den 12 april 2024 beslutade Högskolan i Borås att stänga av studenten med motiveringen att hon hade försökt vilseleda vid examination genom att använda otillåtna hjälpmedel. Skolan hävdade att språket och strukturen i studentens arbete inte stämde överens med tidigare inlämnade uppgifter och att ungefär 30 procent av texten bedömdes vara genererad av AI. Detta, tillsammans med brister i referenser, ledde till misstankar om fusk.

Studenten, som nyligen hade återupptagit sina studier efter en tidigare avstängning för plagiat, förnekade anklagelserna. Hon hävdade att hon inte hade använt något AI-verktyg för att skriva sitt arbete, utan hade fått hjälp av sin före detta SFI-lärare för att förbättra språket i texten. Läraren intygade detta och bidrog med kommentarer som studenten hade arbetat vidare med.

I sitt beslut påpekade Kammarrätten att en avstängning är ett allvarligt ingripande mot den enskilde studenten och att det krävs tydliga bevis för att en sådan åtgärd ska kunna genomföras. Efter att ha granskat fallet ansåg Kammarrätten att det inte var tillräckligt klarlagt att studenten hade försökt vilseleda vid examinationen. Myndigheten noterade också att det inte hade använts något särskilt verktyg för att avgöra om texten var AI-genererad.

Med hänsyn till de förklaringar som studenten lämnat och den bristande tydligheten i bevisningen, beslutade Kammarrätten att upphäva avstängningen. Detta innebär att studenten får fortsätta sina studier vid Högskolan i Borås.