Massiva konkurser lämnar skulder på nästan en miljard – huvudman spårlöst försvunnen Admin augusti 12, 2024

Massiva konkurser lämnar skulder på nästan en miljard – huvudman spårlöst försvunnen

Nyheter

Norrbotten har skakats av en serie konkurser där flera företag lämnat efter sig skulder på nästan en miljard kronor. Åklagaren beskriver situationen som samhällsfarlig brottslighet, och den person som pekas ut som huvudman är försvunnen.

Bertil Sjöö, senior advisor och konkurshandläggare på Auktiona AB, beskriver en oroande situation där fordon från de konkursade bolagen har försvunnit. ”Vi har hittat fordon runt omkring här i Gällivare. Ett stod övergivet vid en förskola,” säger han. Totalt saknas över hundra fordon, vilket indikerar en omfattande och organiserad verksamhet.

De inblandade bolagen har haft uppdrag i bland annat gruvindustrin i Norrbotten. Vid en vanlig konkurs brukar banker och andra långivare ta över kvarvarande tillgångar, som sedan säljs för att täcka skulder. Men i detta fall har många av tillgångarna försvunnit spårlöst.

Förutom den omfattande försvinnandet av fordon misstänker myndigheterna att bolagen har lånat pengar från flera olika finansbolag för att köpa samma fordon, vilket utgör en allvarlig form av bedrägeri.

”Det här är jättestort, största konkursen jag har varit om och mest komplicerade,” säger Bertil Sjöö.

Lars Lundberg, advokat som har granskat bokföringen, beskriver en komplex bild av en ensam huvudman som har startat sex olika bolag, alla med tillgångar i form av maskiner och fordon. Våren 2023 gick samtliga bolag i konkurs, och lämnade efter sig enorma skulder till bland annat Skatteverket, finansbolag, leverantörer och anställda, som plötsligt stod utan lön.

De samlade skulderna uppgår till nästan en miljard kronor, men exakt var pengarna har tagit vägen är fortfarande oklart. ”Det är svårt att veta var pengarna är, jag kan inte säga det just nu i alla fall,” säger Lars Lundberg.

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och bokföringsbrott. Utredningen beskrivs som mycket omfattande, och åklagaren är tydlig med allvaret i situationen. ”Detta är vad jag skulle kalla samhällsfarlig verksamhet,” säger han.

Trots omfattande sökande är huvudmannen försvunnen sedan minst ett år tillbaka, och hans roll i det hela är fortfarande under utredning. Lars Lundberg och andra involverade i utredningen vill gärna få kontakt med honom för att kunna fortsätta arbetet med att reda ut vad som egentligen har hänt.