Advokat i Stockholm åtalas för skattebrott, bokföringsbrott och penningtvätt Admin augusti 20, 2024

Advokat i Stockholm åtalas för skattebrott, bokföringsbrott och penningtvätt

Nyheter

En advokat i Stockholm har åtalats för flera fall av skattebrott, bokföringsbrott och penningtvättsbrott, enligt ett meddelande från Ekobrottsmyndigheten (EBM). Åtalet omfattar brott som ska ha pågått under flera år, från 2018 till 2022, och innefattar även en medtilltalad person som anklagas för att ha medverkat i penningtvätt.

Åtalet mot advokaten

Advokaten står anklagad för fyra fall av skattebrott samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, också i fyra fall. Enligt åtalet har advokaten underlåtit att redovisa ersättningar för advokattjänster som intäkter på advokatbyrån eller som personlig inkomst. Totalt har advokaten undanhållit 1 662 000 kronor i lönekostnader från bokföringen under perioden 2018 till 2021, vilket gjort det omöjligt att bedöma verksamhetens ekonomiska situation på ett korrekt sätt.

Advokaten misstänks även för att vid fyra tillfällen mellan maj 2019 och maj 2022 ha lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket genom att redovisa för låga inkomster, vilket ska ha inneburit en risk för att 431 000 kronor i skatt undanhölls från det allmänna.

Penningtvätt och medtilltalad

Den medtilltalade personen åtalas för att ha medverkat i penningtvätt genom att vid 19 tillfällen mellan september 2019 och november 2021 ha överfört totalt 745 000 kronor till advokaten, vilket felaktigt har betecknats som lån. Enligt åtalet syftade dessa transaktioner till att dölja att pengarna härrörde från brottslig verksamhet och att främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna.

Åklagarens yrkanden

Åklagaren yrkar på att advokaten ska påföras ett skattetillägg motsvarande 40 procent av den skatt som belöper på den oredovisade inkomsten mellan 2018 och 2021. Dessutom yrkas på att advokatfirman ska åläggas att betala en företagsbot på 750 000 kronor, eftersom bolaget inte gjort tillräckligt för att förebygga brottsligheten.

Vidare yrkar åklagaren på att advokaten ska meddelas näringsförbud i fem år, och att detta förbud ska gälla omedelbart tills frågan är slutgiltigt avgjord.

Enligt EBM har den medtilltalade personen tidigare dömts för ett liknande brottsupplägg. Andreas Bergman, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, understryker att det ställs särskilt höga krav på advokater, som innehar en särställning i samhället, att följa lagar och regler.

– En praktiserande advokat som åtnjuter ett särskilt förtroende och innehar en särställning i samhället måste det ställas höga krav på när det gäller att följa lagar och regler, säger Andreas Bergman.