Högsta domstolen avslår överklagan från dömd bulvan i Falcon Funds-härvan Admin augusti 22, 2024

Högsta domstolen avslår överklagan från dömd bulvan i Falcon Funds-härvan

Nyheter

En man som dömts för att ha agerat som bulvan åt Max Serwin, en av huvudmännen bakom Falcon Funds-härvan, har fått sitt överklagande avslaget av Högsta domstolen. Svea hovrätts dom på fyra år och sex månaders fängelse står därmed fast.

Mannen dömdes i slutet av juni av Svea hovrätt för grovt penningtvättsbrott och grovt näringspenningtvättsbrott, efter att ha hanterat brottsvinster från Falcon Funds-bedrägeriet. Utöver fängelsestraffet dömdes han även till näringsförbud och ålades att betala tillbaka 37,3 miljoner kronor samt skadestånd på cirka 15,7 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten.

Överklagande till Högsta domstolen

I juli överklagade mannen domen och yrkade på att bli frikänd från de grova brottsmisstankarna samt att slippa näringsförbudet och kraven på förverkande av brottsvinster och skadestånd. Han hävdade att åtalet inte var ”tillförlitligen styrkt” och att underrätterna hade gjort felaktiga bedömningar både vad gäller ansvar och påföljd.

Högsta domstolens beslut

Efter att ha granskat överklagandet beslutade Högsta domstolen att inte meddela prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom står fast. Högsta domstolen ansåg inte att det framkommit några skäl för att ta upp ärendet till vidare prövning.

Beslutet innebär att mannen måste avtjäna sitt fängelsestraff och fullgöra sina ekonomiska skyldigheter enligt den tidigare domen. Falcon Funds-härvan har varit en av de största pensionsbedrägerierna i svensk historia, och flera personer har dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning.