Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten: Begränsa barns skärmtid Admin september 2, 2024

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten: Begränsa barns skärmtid

Nyheter

Barn under två år bör helst inte ha någon skärmtid alls, och tonåringar bör begränsas till högst tre timmar per dag. Det är några av de nya rekommendationer som Folkhälsomyndigheten (FHM) har tagit fram för att reglera barns och ungas användning av digitala medier.

Rekommendationer för olika åldrar

De nya riktlinjerna innebär att skärmtiden bör anpassas efter barnens ålder. För barn under två år avråds skärmtid helt, medan barn mellan två och fem år bör begränsas till högst en timme per dag. För barn mellan sex och tolv år rekommenderas en till två timmar dagligen, och för tonåringar mellan 13 och 18 år föreslås en maxgräns på tre timmar per dag.

– Det är viktigt att digitala medier inte tränger undan annat i livet och med tanke på vad som ska rymmas på ett dygn för ett barn, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Begränsningar nattetid och efter åldersgränser

Utöver tidsbegränsningarna betonar FHM att skärmar inte bör användas innan läggdags, och att mobiler ska lämnas utanför sovrummet under natten. Myndigheten framhåller också att åldersgränser för sociala medier och spel ska följas noggrant.

Enligt FHM har barn mellan nio och tolv år i genomsnitt en skärmtid på fyra timmar per dag, medan unga mellan 17 och 18 år spenderar över sju timmar dagligen framför skärmen, exklusive skolarbete.

Forskning pekar på risker

Forskning visar att hög skärmtid bland barn och unga kan leda till negativa hälsoeffekter som sömnsvårigheter, depressiva symptom och kroppsuppfattningsproblem. I en rapport som presenterades i juni i år underströk FHM att ökad tillgänglighet till digitala medier, särskilt sociala medier, har haft en betydande inverkan på barn och ungas välmående.

– Det går inte att bortse från att utvecklingen kring digitala medier har påverkat samtidigt som användningen har ökat och sociala medier blivit tillgängliga i stort sett dygnet runt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Regeringens uppdrag

Det var i maj som regeringen gav FHM i uppdrag att kartlägga effekterna av digital medieanvändning bland barn och unga mellan 0 och 18 år, och att föreslå åtgärder för att minska de potentiella riskerna. Med dessa nya rekommendationer hoppas myndigheten kunna vägleda föräldrar och skolor i att skapa en sund balans mellan digital användning och andra viktiga aktiviteter i barns liv.