En 20-årig kvinna har dömts till villkorlig dom och dagsböter efter att ha tagit emot och omsatt 300 000 kronor på sina nyöppnade bankkonton. Pengarna hade tidigare förts över från en äldre kvinnas konto efter att hon vilseletts att göra överföringen. Stockholms tingsrätt anser att den 20-åriga kvinnan agerat med likgiltighetsuppsåt och att hennes handlingar syftat till att dölja att pengarna härrörde från brottslig verksamhet.
Detaljfattiga uppgifter från den dömda
Kvinnan har i rätten uppgett att hon hjälpte sin kusin att öppna konton i Danske Bank och att hon litade på kusinen när denne sa att kontona skulle användas för en aktieförsäljning. Trots att hon frågat kusinen om det rörde sig om något brottsligt, och fått ett nekande svar, fann tingsrätten hennes uppgifter detaljfattiga och osannolika.
Tingsrätten slog fast att kvinnan, genom att signera med sitt BankID vid flera tillfällen, inte kunde ha varit ovetande om de brottsliga handlingarna som kontona användes till. Domstolen bedömde att kvinnan agerat med likgiltighetsuppsåt och att hennes handlingar syftade till att underlätta penningtvätt.
Grovt brott med hänsyn till beloppet
Med tanke på det hanterade beloppet ansåg tingsrätten att brottet var grovt. Vid tiden för brottet var kvinnan 19 år gammal. Påföljden fastställdes till villkorlig dom i kombination med 80 dagsböter, där varje dagsbot bestämdes till 50 kronor.
Skadestånd till den drabbade kvinnan
Tingsrätten beslutade också att den 20-åriga kvinnan skulle betala skadestånd till den äldre kvinnan, vars pengar hon tagit emot och omsatt. Genom sitt agerande har den 20-åriga kvinnan påtagligt minskat möjligheterna för den äldre kvinnan att återfå sina pengar, vilket vägdes in i beslutet om skadestånd.
Denna dom visar på allvaret i att agera som mellanhand i brottsliga handlingar, även om det sker på uppdrag av en närstående. Tingsrättens beslut understryker att sådant agerande kan få allvarliga juridiska konsekvenser, särskilt när det handlar om betydande belopp och utsatta brottsoffer.