Kriminalvårdens fastighetsavdelning har fått i uppdrag att utreda hur framtida storanstalter kan utformas i Sverige, med en kapacitet på mellan 1 000 och 1 500 intagna. Målet med utredningen är att undersöka möjligheten att bygga och driva anstalter i denna storlek, eller till och med större, som ett sätt att hantera den ökade efterfrågan på fängelseplatser i landet.
Utredning med öppet mandat
Daniel Lethenström, utredare på fastighetsavdelningen, betonar att även om siffrorna 1 000 till 1 500 intagna anges i uppdraget, kommer arbetsgruppen att arbeta förutsättningslöst. Om det visar sig vara möjligt att bygga och driva ännu större anstalter kan detta bli ett alternativ som övervägs.
Kriminalvårdens största anstalt idag är Kumla, med 721 platser. Den planerade förstudien, som ska redovisas i början av december, kommer att ta reda på om det är möjligt att bygga anstalter med fler än tusen intagna i Sverige.
Inspiration från England
Förstudien kommer att undersöka olika aspekter av stordrift inom kriminalvården, inklusive säkerhetsaspekter, vårddygnskostnader, och hur man kan säkerställa meningsfullt verksamhetsinnehåll för de intagna. En viktig del av utredningen är att titta på hur storanstalter hanteras i andra länder, däribland England.
Ett specifikt exempel som kommer att studeras är det engelska fängelset Fosse Way, som har cirka 1 700 intagna. Erfarenheterna från Fosse Way kan ge värdefulla insikter i hur man kan hantera stora anstalter, inklusive bemanningsfrågor och användning av ny digital teknik.
Utmaningar och möjligheter
Lethenström framhåller att det finns flera kritiska frågor att besvara. En av de största utmaningarna är att säkerställa tillräcklig bemanning för anstalter i denna storlek. Dessutom måste det finnas tillgång till lämplig mark, samt entreprenörer och fastighetsägare med både resurser och ekonomiska förutsättningar att bygga sådana anläggningar.
– Det finns flera knäckfrågor. Anstalter i den här storleken måste kunna bemannas, men det måste också finnas markförutsättningar, entreprenörer och fastighetsägare med både resursmässiga och ekonomiska förutsättningar att bygga dem, säger Daniel Lethenström.
Förstudien presenteras i december
Förstudien, som förväntas ge svar på dessa frågor och ge en tydligare bild av hur framtidens storanstalter kan se ut i Sverige, ska redovisas i början av december. Resultatet kan bli avgörande för hur Kriminalvården kommer att möta framtida behov av fängelseplatser och säkerställa en effektiv och säker kriminalvård.