Polis åtalad för grovt tjänstefel efter att ha trängt sig in i kvinnas hem – även åtalad för misshandel Admin september 6, 2024

Polis åtalad för grovt tjänstefel efter att ha trängt sig in i kvinnas hem – även åtalad för misshandel

Nyheter

En polisassistent i Borås står åtalad för grovt tjänstefel efter att ha trängt sig in i en kvinnas hem, iförd polisuniform, för att kräva tillbaka pengar han swishat till henne dagen innan för en vinkelslip. Polismannen är också åtalad för att ha upprättat en falsk polisanmälan mot kvinnans sambo i syfte att dölja sina handlingar.

Tvingade sig in i kvinnans hem iförd polisuniform

Händelsen ska ha inträffat i september 2022 när polisassistenten köpte en vinkelslip av kvinnan via Facebook Marketplace och swishade betalningen från sin tjänstetelefon. Dagen efter gjorde han sökningar på kvinnan och hennes sambo i Polisens IT-system, åkte hem till dem iförd polisuniform och trängde sig in i deras bostad för att kräva tillbaka pengarna.

Enligt åtalet ska han ha hotat med att gripa kvinnan för bedrägeri och ta henne till polisstationen om hon inte återbetalade pengarna. Kvinnan lämnade då tillbaka 700 kronor i kontanter. Senare ifrågasatte kvinnan hans agerande genom att ringa honom på numret han swishat ifrån.

Falsk polisanmälan och husrannsakan

Efter samtalet gjorde polisassistenten fler sökningar i Polisens system och upprättade en felaktig polisanmälan där kvinnans sambo angavs som misstänkt för narkotikabrott. Han upprättade också ett protokoll om en husrannsakan som han påstod sig ha genomfört i parets bostad, samt en promemoria där han försökte legitimera sin närvaro.

Åklagaren menar att polismannen agerat för att ge sken av att han haft rättsliga skäl att tränga in i bostaden och för att dölja sitt verkliga syfte – att kräva tillbaka pengarna för vinkelslipen. Kvinnan polisanmälde händelsen och har i sin anmälan uttryckt att hon känt obehag och rädsla efter incidenten.

Åtalad för misshandel vid fest

Utöver tjänstefelet står polisassistenten även åtalad för ringa misshandel i samband med en fest i juni, där han enligt uppgift tagit polisgrepp på en kvinna under ett bråk. Kvinnan försökte då ingripa när tre män slogs, varpå polisassistenten ska ha tagit tag i hennes armar och sagt att han var polis och att hon skulle låta honom göra sitt jobb.

Polismannen nekar till brott i både tjänstefels- och misshandelsåtalet. Två av hans poliskollegor, som också var närvarande vid festbråket, är åtalade för ringa misshandel mot mannen som låg på marken, men kommer att få behålla sina jobb om de döms.

Polisen kan förlora sitt jobb

Polisens personalansvarsnämnd har yttrat sig i ärendet och anser att om polisassistenten döms för grovt tjänstefel, bör han skiljas från sin tjänst. Om han dock endast döms för den ringa misshandeln kommer han att få behålla sitt jobb.