Tidigare passhandläggare åtalas för grov urkundsförfalskning – sju falska pass framställda Admin september 6, 2024

Tidigare passhandläggare åtalas för grov urkundsförfalskning – sju falska pass framställda

Nyheter

En tidigare passhandläggare på Polismyndigheten har åtalats för grov urkundsförfalskning i samband med framställandet av sju falska pass. Två ytterligare personer, som inte är anställda inom polisen, står också åtalade för grov urkundsförfalskning för sin delaktighet i att skapa de falska passen.

Allvarliga brott och missbruk av ställning

Enligt åklagaren är brotten att betrakta som grova på grund av att de ska ha begåtts inom passexpeditionen och involverat allvarligt missbruk av förtroendeposition. Brotten har orsakat betydande skada för förtroendet för svenska pass och därmed också för staten.

Den tidigare passhandläggaren är även åtalad för grovt osant intygande och dataintrång, vilket ytterligare förvärrar situationen.

Falska pass av högsta kvalitet

Chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren understryker allvaret i fallet och de potentiella konsekvenserna för det internationella förtroendet för svenska pass.

Det är mycket allvarligt om förtroendet för svenska pass skadas. Det är inte alls bra att ett falskt svenskt pass av allra yppersta kvalitet har framställts med polisens egen utrustning och sedan använts av en okänd person vid inresa över yttre EU-gräns till Düsseldorf, säger Englund.

Brotten inträffade nyligen

De misstänkta brotten ska ha ägt rum under perioden maj-juni 2023. Händelsen har skapat en betydande förtroendekris kring hanteringen av svenska pass och ställt stora frågor kring säkerheten på passexpeditioner. De åtalade riskerar nu allvarliga straff för sina handlingar, och rättegången kommer att följas noggrant på grund av de omfattande konsekvenser som brotten har för Sveriges internationella passystem och säkerhet.