Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen, har dömts för grovt svindleri till ett års och tre månaders fängelse av Svea hovrätt. Fallet kretsar kring anklagelser om att Bonnesen mörkade information om misstänkt penningtvätt inom banken, vilket avslöjades av SVT Nyheter och Uppdrag Granskning. Domen ses som en av de största näringslivsskandalerna i modern tid.
En av de största skandalerna i modern tid
– Det här är en av de största näringslivsskandaler vi haft i modern tid, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter att domen meddelades på tisdagen.
Fallet handlar om uttalanden som Birgitte Bonnesen gjorde mellan 2018 och 2019, när hon var vd för Swedbank. Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade i början av 2019 att Swedbank kunde ha varit inblandat i misstänkt penningtvätt genom sin verksamhet i Baltikum. Bonnesen åtalades därefter för grovt svindleri samt grov marknadsmanipulation och röjande av insiderinformation.
Friades i tingsrätten
I januari 2023 friades Bonnesen i Stockholms tingsrätt från samtliga åtalspunkter. Tingsrätten bedömde att hennes uttalanden om bankens kopplingar till penningtvätt inte var tillräckligt konkreta för att kunna betraktas som brottsliga. Hon friades även från anklagelserna om att ha delgett insiderinformation om Uppdrag Gransknings kommande avslöjande till stora aktieägare.
Hovrätten dömer för grovt svindleri
Svea hovrätt rev dock upp tingsrättens dom och meddelade på tisdagen att Bonnesen gjort sig skyldig till grovt svindleri. Hon döms till fängelse i ett år och tre månader, men frias från åtalet om insiderbrott och marknadsmanipulation.
Hovrätten fastslog att Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter under en intervju med Svenska Dagbladet och TT i samband med publiceringen av Swedbanks kvartalsrapport för tredje kvartalet 2018.
– Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.
Penningtvättsskandalen
Skandalen som avslöjades 2019 involverade misstankar om att Swedbank hade tillåtit stora summor pengar, upp till 40 miljarder kronor, att tvättas genom sin verksamhet i Baltikum, särskilt via sin estniska enhet. Misstankarna har lett till att flera toppchefer fått lämna banken och att rättsliga åtgärder vidtagits mot företaget och dess ledning.