Thailändska bärplockare arbetade över 12 timmar om dagen – Ransäter Invest får hård kritik Admin september 16, 2024

Thailändska bärplockare arbetade över 12 timmar om dagen – Ransäter Invest får hård kritik

Nyheter

Thailändska bärplockare som anlitats av bärföretaget Ransäter Invest har arbetat minst 12 timmar per dag, sju dagar i veckan, enligt Arbetsmiljöverket. Granskningen, som genomfördes i samarbete med polisen, visar att plockarna utsatts för överdrivna arbetsdagar, något som företaget nu får skarp kritik för.

Långa arbetsdagar och ohälsa

Arbetsmiljöverket upptäckte de långa arbetstiderna under inspektioner i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland i slutet av sommaren. Plockarna, som rekryterats från Thailand, rapporterades arbeta i genomsnitt 12,5 timmar per dag, och ibland ännu längre.

Gitte Larsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket, understryker att de långa arbetspassen kan leda till både arbetsolyckor och ohälsa.

– Vi ser att plockarna fortsatt har väldigt långa arbetsdagar och jobbar veckans alla dagar, säger Larsson.

Arbetsdagar på 60 mil

Vid en av inspektionerna stoppades en grupp plockare på en skogsbilväg mellan Älvsbyn och Arvidsjaur klockan 20.30 på kvällen. En av plockarna berättade att de hade startat resan från Ånge klockan 06.00 på morgonen, en sträcka på 60 mil, och att de planerade att övernatta i bilen innan de skulle återvända till Ånge nästa dag.

Krävs på redovisning

Ransäter Invest, som hyr in plockarna från thailändska bemanningsföretag, har nu fått krav på sig att redovisa exakta arbetstider för plockarna och bedöma riskerna för ohälsa kopplat till dessa. Företaget måste också presentera vilka åtgärder de planerar att vidta för att åtgärda situationen.

Företagets vd, Johan Borg, har meddelat att företaget begärt mer tid för att svara på Arbetsmiljöverkets krav.

”De fiskar och besöker loppisar”

Vid inspektionerna har företagets representanter hävdat att hela dagen inte kan räknas som arbetstid eftersom plockarna även ägnar sig åt aktiviteter som att fiska, besöka loppisar och ta långa raster.

Plockarna själva har dock vittnat om att de inte gör något annat än att plocka bär under sina långa arbetsdagar.

Trots att både plockarna och företagets vd anser att de anställda själva vill arbeta så mycket som möjligt under sin tid i Sverige, betonar Arbetsmiljöverket att svensk lagstiftning måste följas.

– I Sverige har vi en lagstiftning som man behöver förhålla sig till när man vistas och jobbar här, säger Gitte Larsson.