Brist på Ozempic upprör diabetessjuka i Sverige Admin september 17, 2024

Brist på Ozempic upprör diabetessjuka i Sverige

Ekonomi

I princip alla svenska apotek har brist på Ozempic, diabetesmedicinen som snabbt blivit världsberömd sedan den visat sig kunna hjälpa till med kraftig viktnedgång. Läkemedlet, som i första hand är avsett för typ 2-diabetiker, har plötsligt fått en ny målgrupp – människor som söker en snabb lösning för att gå ner i vikt. Den ökade efterfrågan har lett till att diabetessjuka nu har svårt att få tag på sin nödvändiga medicin.

Apotekspersonalen berättar om en ökad frustration hos diabetessjuka patienter som måste kämpa för att få tag på Ozempic. Samtidigt syns ett annat fenomen. För personer som främst vill gå ner i vikt tycks det vara betydligt enklare att få tag på läkemedlet, något som Uppdrag gransknings reporter har undersökt närmare.

Reporterteamet skickade en testperson som sökte Ozempic av estetiska skäl snarare än medicinska. Resultatet var förvånande. Inom kort hade testpersonen fått receptet utskrivet och kunde beställa hem medicinen direkt till dörren, trots de officiella riktlinjerna som anger att läkemedlet främst ska gå till diabetiker.

Händelseutvecklingen har väckt starka reaktioner. Diabetesföreningen i Sverige har uttryckt sin oro över den uppenbara missen i systemet och kräver att åtgärder vidtas för att säkerställa att de diabetespatienter som verkligen behöver Ozempic får det. Dessutom höjs röster inom vården för att stärka kontrollen över förskrivningarna och att informera allmänheten om den allvarliga läkemedelsbristen.

Trots detta kvarstår problemet – och medan diabetessjuka fortsätter att kämpa för sin medicin ser det ut som att den ökade efterfrågan från den nya målgruppen inte kommer att avta inom den närmaste tiden. Samtidigt pågår diskussioner om vikten av att vårda resurserna och att hantera läkemedelsdistribueringen på ett rättvist och hållbart sätt.