Ghost-plattformen knäckt: Europol avslöjar stora framsteg Admin september 17, 2024

Ghost-plattformen knäckt: Europol avslöjar stora framsteg

Nyheter

En ny krypterad plattform som använts av kriminella har knäckts. Enligt uppgifter till Expressen så handlar det om plattformen ”Ghost” som blev populär när den tidigare plattformen ”Encrochat” knäcktes. Den nya plattformen, som lovade ännu högre säkerhet än sina föregångare, har visat sig vara lika sårbar för rättsväsendets tekniska expertis.

Mystiken kring Ghost-plattformen var stor redan från start, betydligt förstärkt av det vakuum som lämnades när Encrochat avslöjades och ledde till mängder av arresteringar och beslagtagna bevis över hela Europa. Kriminella nätverk, i desperat behov av ett säkert kommunikationsmedel, hoppade snart över till den nya lösningen. Plattformen marknadsfördes som ”oknäckbar” och blev ett grundläggande verktyg för organiserad brottslighet, vilket nu visat sig vara en falsk trygghet.

Europol har rapporterat att de tillsammans med flera nationella polisstyrkor deltagit i en mångårig, avancerad operation som kulminerade i att Ghost-plattformen kunde knäckas. Detta framsteg har nu möjliggjort för myndigheter att avkoda omfattande mängder av krypterad data som redan lett till ett flertal gripanden och ytterligare bevisinsamling.

Imorgon har Europol kallat till en internationell presskonferens där Sveriges representanter också kommer att delta. Förväntningarna är stora på att man då kommer att ge mer detaljerade upplysningar om de samordnade insatserna och vad de konkret resulterat i, både vad gäller beslag av droger och vapen samt arresteringar av nyckelpersoner inom olika kriminella organisationer.

Säkerhetsexperter och kriminalinspektörer i Sverige ser knäckningen av Ghost som inte bara en stor seger i kampen mot organiserad brottslighet, utan också ett viktigt psykologiskt slag. Denna händelse visar att inget krypteringssystem är oövervinnerligt och verkar avskräckande för de som funderar på att utnyttja liknande plattformar i framtiden.

Mitt i euforin kommer det dock fram kritiska röster som varnar för att kriminella nätverk snabbt anpassar sig och snart kommer att hitta eller utveckla nya verktyg för att undgå rättsväsendets långa arm. Samhället står därför inför en evig katt-och-råtta-lek där utmaningen blir att ständigt ligga ett steg före de som söker tänja lagens gränser genom teknologiska innovationer.