Kombilotterier undantagna från skatt och krav på skriftlig accept vid telefonförsäljning Admin september 17, 2024

Kombilotterier undantagna från skatt och krav på skriftlig accept vid telefonförsäljning

Krönika

Kombilotterier, en av Sveriges största aktörer inom lotteriförsäljning, har länge varit i centrum för debatt, särskilt när det gäller försäljning till äldre människor och deras undantag från skattebetalning. Kombilotteriernas försäljning har också kritiserats för att de inte omfattas av samma regler som annan telefonförsäljning, där det krävs en skriftlig accept för att ingå avtal. Frågan har väckt anklagelser om korruption och att den svenska spelmarknaden gynnar vissa aktörer på bekostnad av konsumenter, särskilt äldre.

Skattefritt för lotteriförsäljning

En av de största kritikpunkterna mot Kombilotterierna handlar om deras skattefrihet. Medan andra företag och individer i Sverige betalar skatt för sina inkomster, är lotterier som Kombilotteriet och andra liknande verksamheter undantagna från detta krav. Det innebär att stora summor pengar genereras genom lotteriförsäljning utan att en krona går till staten i form av skatt. Många menar att detta ger lotterierna en oskälig fördel på marknaden.

Kombilotterierna riktar en stor del av sin marknadsföring mot äldre människor, en sårbar grupp som ofta lockas av löftet om vinster och chanser att förändra sitt liv genom spel. Kritiker påpekar att många äldre inte är medvetna om att de deltar i ett system som gynnar lotteriernas ägare och aktörer på bekostnad av statliga intäkter.

Undantagna från lagen om skriftlig accept

Försäljningen av lotter genom telefonmarknadsföring har varit en annan het potatis. 2018 infördes nya regler i Sverige som innebär att telefonförsäljning måste följas av en skriftlig accept för att avtalet ska vara giltigt. Syftet med lagen var att skydda konsumenter från att bli lurade eller pressade in i oönskade avtal. Men Kombilotterier, tillsammans med andra lotteriverksamheter, har undantagits från denna lag.

Det innebär att telefonförsäljare som ringer upp äldre människor och erbjuder lotter från Kombilotteriet inte behöver en skriftlig bekräftelse från köparen för att genomföra försäljningen. Detta har lett till att många äldre, som kanske inte helt förstår vad de har gått med på, har fastnat i abonnemang de inte önskade. Kritiker menar att detta skapar en skev spelplan och öppnar upp för exploatering av sårbara grupper.

Korruptionsanklagelser

Kritiken mot att Kombilotterierna undantas från lagkrav och får sälja sina produkter utan skriftlig accept har lett till misstankar om korruption inom den svenska lagstiftningen. Varför tillåts dessa verksamheter operera under andra regler än resten av näringslivet? Många ifrågasätter hur och varför dessa undantag har införts, och om det kan finnas politiska eller ekonomiska intressen bakom.

Den nuvarande situationen har lett till att många anser att Sveriges spelmarknad inte är lika för alla. Småföretag och andra näringsidkare måste följa striktare regler och betala skatt, medan lotterier som Kombilotteriet kan verka utan dessa krav. Detta ger dem inte bara en ekonomisk fördel, utan även en marknadsföringsfördel, då de kan locka till sig fler kunder genom telefonförsäljning som inte kräver skriftlig accept.

Äldres utsatthet

De som påverkas mest av Kombilotteriernas försäljning är ofta äldre människor, som lockas av samtal från försäljare och erbjudanden om stora vinster. Det finns fall där äldre personer har blivit inskrivna i månatliga prenumerationer utan att de varit medvetna om vad de gått med på.

Det faktum att många äldre inte har tillgång till den tekniska kunskapen som krävs för att hantera skriftliga accepter online gör att de är extra utsatta. Många äldre förstår kanske inte heller att de har rätt att ångra eller avbryta dessa prenumerationer, vilket kan leda till att de fortsätter att betala för lotter de inte vill ha under lång tid.

Vad kan göras?

Att göra lotteribranschen mer transparent och att säkerställa att alla aktörer följer samma regler är avgörande för att skydda konsumenter, särskilt äldre. Det finns ett tydligt behov av att reformera lagstiftningen kring lotteriförsäljning och att sluta ge undantag till vissa aktörer på bekostnad av konsumenternas säkerhet och rättigheter.

En möjlighet är att inkludera Kombilotterier och andra lotteriverksamheter under samma regler som andra telefonförsäljningsföretag, och kräva skriftlig accept för att ingå avtal. Dessutom skulle en granskning av varför dessa verksamheter är undantagna från skatteplikten bidra till att belysa eventuell snedvridning och orättvisa i spelmarknaden.

Kombilotteriernas skattefria status och undantag från kraven på skriftlig accept har inte bara väckt oro för konsumentskyddet utan också för hur rättvisa lagar upprätthålls i Sverige. Detta är en debatt som behöver fortsätta, med större fokus på transparens och rättvisa regler för alla.