Krypterad kriminell plattform knäckt – Ghost avslöjad Admin september 17, 2024

Krypterad kriminell plattform knäckt – Ghost avslöjad

Nyheter

En ny krypterad plattform som använts av kriminella har knäckts. Enligt uppgifter till Expressen så handlar det om plattformen ”Ghost” som blev populär när den tidigare plattformen ”Encrochat” knäcktes. Efter att Encrochat avslöjades och blivit oanvändbar för kriminella nätverk, sökte många gärningspersoner efter nya kommunikationsvägar för att undvika rättsväsendet.

Ghost-plattformen framstod snabbt som ett säkert alternativ för att förmedla känslig och olaglig information, och blev därmed ett populärt val inom kriminella kretsar. Användarna av plattformen trodde sig vara skyddade av avancerad krypteringsteknik, men deras falska känsla av säkerhet har nu fått ett abrupt slut.

Europol har kallat till en pressträff imorgon där Sverige ska delta. Vid denna pressträff förväntas viktig information om operationens omfattning och de kommande stegen i utredningen att presenteras. Förmodligen kommer myndigheterna att dela med sig av detaljer om hur de lyckats knäcka krypteringen och vilka konsekvenser detta kommer att få för organiserad brottslighet.

Utöver att avslöja den tekniska bedriften med att knäcka plattformen, kommer myndigheterna säkerligen att ta tillfället i akt att skicka en tydlig signal till kriminella nätverk: ingen plattform är säker nog för att undgå rättvisans långa arm.

Det återstår att se vilken effekt den senaste utvecklingen kommer att ha på kriminella kommunikationsmetoder, men en sak står klart: kampen mot organiserad brottslighet har just fått ett nytt kraftfullt verktyg i sin arsenal.