Fler kvinnor i storbolagsstyrelser och i ledningsgrupper – det visar Allbrights nya rapport. Men trots att siffran för kvinnor inom bolagsstyrelser går upp till 40 procent, gränsen där representationen mellan könen anses vara jämställd, finns det fortfarande mycket jobb kvar att göra, menar Amanda Lundeteg, vd på Allbright. ”Vi behöver ta tydligare steg framåt,” säger hon.
Enligt rapporten har framstegen på jämställdhetsfronten varit märkbara. Antalet kvinnor i ledningsgrupper har stadigt ökat, och detsamma gäller andelen kvinnor som tar plats i styrelserummen. Att nå 40-procentsgränsen är en milstolpe som markerar en betydande förbättring från tidigare år då kvinnors representation ofta stannade kvar på betydligt lägre nivåer. Men Amanda Lundeteg påpekar att det inte är tillräckligt att enbart uppnå jämställd representation i antal.
”Jämställdhet handlar inte bara om kvantitet utan också om kvalitet,” förklarar Lundeteg och fortsätter: ”Det är viktigt att kvinnor inte bara är representerade, utan också att de har verkliga möjligheter att påverka och fatta beslut på samma villkor som sina manliga kollegor.”
Utmaningarna är fortfarande många. Traditionella strukturer och fördomar kan fortfarande utgöra hinder för kvinnors verkliga inflytande. Därför uppmanar Lundeteg företag att inte nöja sig med nuvarande framsteg utan att fortsätta aktivt arbeta för en mer inkluderande företagskultur. Enligt henne kräver det ett långsiktigt och konsekvent arbete för att säkerställa att jämställdheten inte bara är symbolisk utan verklig.
”Företagen måste vara beredda att granska sina egna processer och strukturer för att identifiera och eliminera barriärer som hindrar kvinnors avancemang,” säger Lundeteg. ”Det handlar om allt från rekryteringsprocesser till hur man belönar och främjar internt.”
Rapporten visar att vissa branscher går före i utvecklingen medan andra har en längre väg att gå. Till exempel har teknologibranschen gjort stora framsteg medan tillverkningsindustrin fortfarande kämpar med att öka kvinnors representation. Amanda Lundeteg betonar vikten av att dela med sig av goda exempel och implementera beprövade metoder över hela linjen för att nå en mer jämställd arbetsmarknad.
”Nyckeln till fortsatt framgång ligger i att företag inte bara ser detta som en fråga om rättvisa utan också som en affärskritisk fråga. Mångfald ger konkurrensfördelar och bidrar till långsiktig hållbarhet,” avslutar Lundeteg.
Allbright-rapporten signalerar en positiv utveckling men också ett behov av fortsatt arbete. För att skapa verklig förändring och uppnå långvarig jämställdhet krävs både engagemang och handling från alla nivåer inom företagen.