Nätkliniker skrev ut diabetesmedicin utan rätt kriterier Admin september 17, 2024

Nätkliniker skrev ut diabetesmedicin utan rätt kriterier

Blog

Under de senaste veckorna har Uppdrag granskning genomfört en serie undersökningar av nätkliniker som skriver ut receptbelagd medicin. Syftet var att testa hur enkelt det är att få tag på diabetesmedicin för syften andra än behandling av diabetes, exempelvis för viktnedgång. Resultaten har visat sig vara mycket oroande.

När reportern kontaktade flera nätkliniker med en påstådd vikt på 130 kilo för att få medicin utskriven, begärde många av klinikerna inledningsvis ett videosamtal. Vad som framkommit under dessa samtal är minst sagt anmärkningsvärt. Trots att det tydligt kunde ses vid samtalen att personen framför dem inte ens var i närheten av den uppgivna vikten, accepterade flera kliniker påståendet utan vidare ifrågasättande. Resultatet blev att diabetesmedicin, som i normala fall är strikt reglerad, skrevs ut till en person som inte uppfyllde de fysiska kriterierna för medicineringen.

Detta avslöjande har kommit samtidigt som det larmats om en växande brist på viktiga diabetesmediciner i hela landet. Apotek och sjukvårdsinrättningar rapporterar att de stöter på allt större svårigheter att hålla dessa livsviktiga läkemedel i lager. För personer som lider av diabetes utgör detta en direkt fara för deras hälsa. Bristen har också lett till ökade priser, vilket gör det svårt för många patienter att få tillgång till den vård de behöver.

Vid kontakt med några av de berörda nätklinikerna har det visat sig att reglering och kontroll inte alltid följs så strikt som man kunde förvänta sig. Klinikerna verkar i vissa fall vara mer fokuserade på att tillgodose kundens önskemål snarare än att säkerställa patientens hälsa och följa medicinska riktlinjer.

Hela situationen har skapat starka reaktioner från både vårdpersonal och allmänheten. Det ifrågasätts hur det kan vara så enkelt att kringgå system som är till för att skydda människors hälsa. Frågor reses också om nätklinikernas etiska ansvar och hur dessa aktörer ska kunna införliva striktare kontroller för att säkerställa att mediciner går till de patienter som verkligen behöver dem.

Medan nätklinikerna fortsätter att utreda sina interna processer, kräver många att tillsynsmyndigheterna skärper regelverket. Både för att skydda patienter från felanvändning av kraftfulla läkemedel och för att förebygga framtida brister som kan äventyra livet för de som är beroende av kontinuerlig medicinering.

Oavsett framtiden för nätkliniker och deras metoder står det klart att en förändring är nödvändig för att säkerställa att medicinsk vård ges på ett sätt som prioriterar patientens välmående över snabb och okontrollerad tillgänglighet.