Tekniska problem stänger ner SEB och Swedbank Admin september 17, 2024

Tekniska problem stänger ner SEB och Swedbank

Ekonomi

Under dagen har både SEB och Swedbank rapporterat om tekniska problem som påverkat deras tjänster, både för privatpersoner och företag. Kunder har haft svårt att genomföra betalningar, logga in på sina konton och använda bankernas appar och digitala tjänster. Efter flera timmars tekniskt strul verkar problemen nu vara åtgärdade, meddelar bankerna.

Aftonbladet var först att rapportera om händelsen, och följdes snabbt av andra medier som uppmärksammade de omfattande problemen. Många kunder tog till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje och frustration över de tekniska svårigheterna. Både SEB och Swedbank har bett sina kunder om ursäkt för besvären och har inlett utredningar för att förstå vad som låg bakom problemen.

”Vi är medvetna om att många har upplevt stora problem under dagen och vi arbetar intensivt för att säkerställa att vår teknologi är stabil och pålitlig,” sade en talesperson från SEB. Liknande kommentarer kom från Swedbanks håll, som också än en gång beklagade de inträffade störningarna.

Trots att problemen nu verkar vara lösta återstår frågor om vad som orsakade dagens tekniska strul samt hur bankerna ska arbeta framåt för att undvika liknande incidenter i framtiden. Flera kunder har också efterlyst bättre information och uppdateringar under sådana händelser, något som både SEB och Swedbank lovar att ta till sig.

Kritiker menar att bankernas beroende av teknologiska system gör dem sårbara för sådana här problem och uppmanar till större investeringar i IT-säkerhet och systemunderhåll. ”Det här är en påminnelse om hur viktigt det är med robusta och pålitliga teknologiska lösningar. Bankerna måste se över sina system och säkerställa att de kan hantera den ökade digitaliseringen,” säger en expert inom området.

Trots dagens incidenter understryker bankerna att kundernas pengar är säkra och att inga data har komprometterats. De fortsätter att övervaka sina system noggrant för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Bankkunderna kan nu återigen använda sina tjänster normalt, men många kommer sannolikt att hålla ett extra vakande öga på bankernas framtida hantering av tekniska frågor.