Explosioner i Libanon skapar misstankar mot Israel Admin september 19, 2024

Explosioner i Libanon skapar misstankar mot Israel

Nyheter

Efter de detonerade personsökarna i Libanon riktas alla blickar mot Israel, som varken tagit på sig eller dementerat attacken. Explosionerna, som inträffade på tisdagen, har lämnat landet i chock och orsakat omfattande förödelse i flera områden. En höger- och en vänsterpolitisk gren anklagar Israel för att ha legat bakom händelsen, medan officiella israeliska källor behåller en strikt tystnad.

Även om landets underrättelsetjänst Mossad har utfört liknande operationer tidigare saknar tisdagens massexplosioner motstycke, menar Mellanösternkännaren Anders Persson. Han poängterar att tekniken med personsökare, som får våldsamt genomslag vid detonation, tyder på en välplanerad operation med sofistikerad teknologi. Denna typ av vapen har inte tidigare använts i sådan omfattning, vilket väcker oro bland invånarna i regionen och har lett till spekulationer om vem som ligger bakom.

Tisdagsattacken har också fått internationell uppmärksamhet med omvärldens diplomatiska aktörer som kräver en grundlig utredning. USA:s utrikesminister har uttryckt djup oro över situationen och européiska ledare uppmanar till lugn och återhållsamhet i regionen för att undvika ytterligare upptrappning av konflikter.

Libanons regering har påbörjat en intern utredning men har redan mött kritik för bristande transparens och ineffektivitet. Hizbollah, som ofta ses som en iransk proxy i regionen, har fördömt attacken och utpekat Israel som den skyldige. Samtidigt pågår febril verksamhet bakom kulisserna bland olika underrättelsetjänster för att fastställa fakta och eventuellt förebygga framtida incidenter.

På marken är rädsla och misstänksamhet allestädes närvarande. Många av de drabbade familjerna har tillfälligt evakuerats till säkrare områden. Skolor har stängts och sjukhusen är överfulla med skadade. Räddningsarbetare arbetar dygnet runt för att röja bråte och söka efter överlevande.

Situationen är fortsatt spänd och det är oklart hur lång tid det kommer ta innan alla detaljer kring attacken har blivit offentliga. Israels fortsatta tystnad gör inget för att dämpa spekulationerna om landets eventuella inblandning, och risken för ett förnyat våldsspiraler större än på många år.