Nya filmer avslöjar orsaker bakom Titans katastrof Admin september 19, 2024

Nya filmer avslöjar orsaker bakom Titans katastrof

Blog

Utredningen av katastrofen med undervattensfarkosten Titan pågår nu intensivt i USA, där en särskild kommission har inlett en djupgående granskning av händelserna. Under den pågående utfrågningen har nya filmer från havsbotten publicerats, vilket har gett en skrämmande inblick i vad som kan ha gått fel.

Den tidigare operative chefen för bolaget, David Lochridge, har framträtt som en av de mest kritiska rösterna under utfrågningen. Toningarna av hans vittnesmål har varit mycket hårda, och han har inte sparat på orden när han beskriver bolagets prioriteringar och drivkrafter.

”Hela idén bakom bolaget var att tjäna pengar. Mycket lite handlade om vetenskap”, sade Lochridge med en röst som bäddade för en djupare inblick i bolagskulturen som kan ha bidragit till katastrofen. Enligt Lochridge fanns en överdriven fokusering på ekonomisk vinst snarare än säkerhet och vetenskapliga mål.

De nya filmerna från havsbotten, som nu har offentliggjorts, ger en förödande bild av den tekniska och operativa miljön kring Titans sista resa. Scenerna visar vraket i detalj och antyder potentiella tekniska brister som kan ha lett till dess undergång. Kommissionen har varit noggrann med att understryka betydelsen av att analysera dessa bilder i kombination med den muntliga vittnesbörden för att förstå vad som exakt hände.

Flera tidigare anställda har framfört liknande kritik som Lochridge och försökt belysa hur företagsledningen enligt dem ofta förbigick eller avfärdade varningar om säkerhetsrisker. ”Vi var många som kände att vi inte blev hörda”, sade en annan tidigare anställd som önskade förbli anonym. ”Det var en miljö där prestige och snabb ekonomisk avkastning ofta gick före ordentlig efterlevnad av säkerhetsprotokollen.”

Kommissionen har framhållit att målet med utredningen är att klargöra alla omständigheter kring Titans haveri och att utfärda rekommendationer för att förhindra liknande händelser i framtiden. Utfrågningarna har även fokuserat på hur bolaget kommunicerade med sina kunder och vilken typ av information som tillhandahölls om riskerna med att använda deras tjänster.

Den ångestfyllda atmosfären i utfrågningssalen var påtaglig när Lochridge och andra delade sina erfarenheter och slutsatser. Det är tydligt att det fanns ett stort överflöd av varningssignaler som kanske inte togs på det allvar de förtjänade.

Kommissionens arbete fortsätter, och allmänheten är ivrig att få svar på de många frågor som omger en av de mest omtalade undervattenskatastroferna i modern tid. Fler vittnesmål är planerade, och ytterligare teknisk analys av bevismaterialet väntas bli avgörande för att kunna dra en slutlig slutsats om vad som ledde till Titans tragiska undergång.