Explosionsvåg skakar Libanon: minst 20 döda, 450 skadade Admin september 20, 2024

Explosionsvåg skakar Libanon: minst 20 döda, 450 skadade

Blog

Minst 20 personer ska ha dödats och 450 skadats i en ny våg av explosioner i Libanon. Den här gången ska bland annat walkie-talkies ha exploderat.

”Det verkar som att det var större sprängladdningar i de här enheterna, som är lite större jämfört med personsökarna,” säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

De våldsamma explosionerna inträffade i flera områden runt om i landet, vilket har förtärkt oron bland befolkningen och ökat trycket på landets redan ansträngda sjukvårdssystem. Räddningsarbetet pågår fortfarande för fullt, med både lokala och internationella insatser som samarbetar för att hantera situationen.

Vittnen berättar om kaosartade scener där människor försökte undkomma de plötsliga explosionerna. ”Det var som att helvetet bröt loss,” säger en överlevande som önskar att vara anonym. ”En sekund var allt lugnt, och nästa var det bara rök och eld överallt.”

Enligt analyser tycks det som att de exploderade walkie-talkies hade modifierats med sprängämnen betydligt kraftigare än de som tidigare använts i liknande attacker, vilket har bidragit till den omfattande förödelsen. Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i flera drabbade områden och genomför omfattande säkerhetskontroller för att förhindra ytterligare attacker.

Samtidigt växer misstankarna om vilka som kan ligga bakom explosionerna. Inga grupper har ännu tagit på sig ansvaret, men olika extremistgrupper har tidigare visat liknande förmågor att sprida skräck. Analytiker varnar för att detta kan signalera början på en ny våg av terror, riktad mot både civila och infrastrukturella mål.

Internationellt fördöms attackerna skarpt. Ledare från hela världen uttrycker sina kondoleanser och erbjuder stöd till den libanesiska regeringen. FN har också utfärdat en brådskande vädjan om ekonomiskt och medicinskt bistånd för att hjälpa de drabbade.

”Det är en tragedi som berör oss alla,” säger FN:s generalsekreterare António Guterres. ”Vi måste stå enade mot denna typ av våld och arbeta tillsammans för att skapa en säkrare framtid.”

I väntan på en fullständig utredning och möjliga åtgärder för rättvisa tvingas Libanons befolkning leva i konstant rädsla. Och medan landet återigen hamnar i internationell rampljus, förblir det djupt sargat av interna konflikter och ekonomiska utmaningar, som bara tycks förvärras av dessa tragiska händelser.