Ovanligt fynd på Bornholms stränder förvånar forskare Admin september 20, 2024

Ovanligt fynd på Bornholms stränder förvånar forskare

Blog

På Bornholms stränder upptäckte strandstädarna något ovanligt under sitt dagliga arbete. Först trodde de att de hade stött på en jättelik havsorm, men snabbt visade sig sanningen vara något helt annat. Det som de trodde var en orm visade sig vara en penis från en val.

Julia Carlström, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, förklarar överraskningen: ”Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare, så det hör inte till vanligheterna att det endast flyter i land en stor penis.”

Valar är imponerande och gåtfulla varelser och de lämnar sällan spår efter sig på det sätt som nu skett på Bornholm. Den märkliga fyndet väckte nyfikenhet och förbryllan över hur den hamnat där och vad som kan ha orsakat separationen från resten av valen. Forskarna arbetar nu med att analysera och förstå denna ovanliga händelse.

Under tiden fortsätter städningen och övervakningen av stränderna för att upptäcka fler oväntade saker, för man vet aldrig vad som kan dyka upp längs våra kustlinjer. Strandstädarna, som är vana vid skräp och diverse naturföremål, är denna gång både fascinerade och förbryllade över sin upptäckt. Julia Carlström uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera om märkliga fynd för att hjälpa till att förstå dessa intrikata marinväsen och deras livsvillkor.