Tusentals personsökare exploderade i koordinerad attack i Libanon Admin september 20, 2024

Tusentals personsökare exploderade i koordinerad attack i Libanon

Blog

På ett ögonblick detonerade tusentals personsökare i lår, händer och ansikten runt om i Libanon. Tolv människor, varav två var barn, dödades, enligt det libanesiska hälsodepartementet. SVT Nyheter har kartlagt bilderna som spridits från den koordinerade attacken och kaoset som följde på sjukhusen.

De fruktansvärda scenerna började utvecklas tidigt på morgonen när det första larmet kom in till Räddningstjänsten i Beirut. Explosionerna var väl samordnade och riktade mot civila mål, vilket ledde till förödande konsekvenser. Människor i hela landet vaknade till ljudet av skräck och panik när deras personsökare, vardagsföremål för många, förvandlades till dödliga vapen.

Ambulanser körde i ilfart till platsen för explosionerna, och snart var sjukhusen överfyllda av skadade och döda. Sjukvårdspersonal kämpade mot tiden för att rädda så många liv som möjligt. Fotografer och journalister som var på plats fångade de hjärtslitande scenerna: människor som fördes in på bårar, barn som skrek efter sina föräldrar och blod som fläckade sjukhusens vitkaklade golv.

Vittnesmål från platsen skildrar en ohygglig verklighet. ”Jag hörde en hög smäll, och sedan kände jag en fruktansvärd smärta i mitt lår,” berättar Mustafa, en av de överlevande som nu vårdas på American University of Beirut Medical Center. ”När jag tittade ner såg jag att min personsökare hade exploderat. Människor omkring mig skrek. Det var kaos.”

De skadade har överförts till flera olika sjukhus, inklusive Rafik Hariri University Hospital och St. George Hospital, för att förhindra att enskilda vårdinrättningar kollapsar under trycket. Sjukhuspersonal arbetar dubbla skift och kräver att samtliga läkare och sjuksköterskor kallas in för att hantera situationen.

Hittills har ingen tagit på sig ansvaret för attackerna, vilket bara ökar rädslan och osäkerheten bland befolkningen. Polisen och säkerhetsstyrkorna utreder vem som kan ligga bakom denna noggrant planerade våldshandling, men ännu har de inga ledtrådar.

Internationella reaktioner har strömmat in, med fördömanden från flera regeringar och människorättsorganisationer. FN:s säkerhetsråd har kallat till ett akut möte för att diskutera situationen och eventuellt skicka hjälpkonvojer till det drabbade området.

Tusentals libaneser har tagit till gatorna i olika städer för att uttrycka sin sorg och ilska över attackerna. ”Vi vill ha rättvisa för de oskyldiga som dog,” säger Layla, en av demonstranterna som deltog i en ljusvaka i centrala Beirut. ”De var bara vanliga människor, våra vänner och familj. De förtjänade inte detta.”

Medan utredningen fortsätter och Libanon försöker komma till rätta med ännu en katastrof, återstår det att se hur landet kommer att hantera denna nya våg av terror. För de drabbade och deras familjer kommer livet aldrig att bli detsamma igen.