Lågkonjunktur i Sverige fördjupas, påverkar utsatta hårdast Admin september 26, 2024

Lågkonjunktur i Sverige fördjupas, påverkar utsatta hårdast

Ekonomi

Lågkonjunkturen i Sverige fördjupas under 2024 och visar tecken på att dröja sig kvar längre än vad Konjunkturinstitutet tidigare förutspått. Enligt generaldirektören för Konjunkturinstitutet, Albin Kainelainen, är lågkonjunkturens påverkan mycket ojämlik och påverkar vissa grupper betydligt hårdare än andra. ”Lågkonjunktur slår väldigt ojämnt och drabbar i regel några få mer, de som förlorar jobbet till exempel,” berättar Kainelainen i en intervju med SVT:s Ekonomibyrån.

Prognoser som offentliggjorts tidigare har visat på en viss optimism gällande ekonomins återhämtning under 2024, men den senaste analysen indikerar att den ekonomiska nedgången blir både djupare och mer långvarig än väntat. Enligt Kainelainen är det framförallt de mest sårbara grupperna i samhället som kommer att känna av lågkonjunkturen direkt och intensivt. Förlorade jobb, minskade inkomster och ökad osäkerhet på arbetsmarknaden är några av de direkta följder som flera hushåll nu måste förhålla sig till.

Den fördjupade lågkonjunkturen förväntas påverka ett brett spektrum av sektorer. Industrier som är beroende av export kan komma att drabbas hårdare på grund av minskad efterfrågan globalt, medan inhemska tjänstesektorer också kan uppleva en svacka när konsumenternas köpkraft minskar. Samtidigt varnar experter för att långvariga effekter på arbetsmarknaden kan leda till en mer långsiktig strukturell arbetslöshet, särskilt bland unga och människor med lägre utbildningsnivå.

Kainelainen betonar vikten av riktade insatser från både staten och näringslivet för att mildra lågkonjunkturens negativa effekter. Sociala skyddsnät, utbildningsprogram och jobbskapande åtgärder kan vara avgörande för att hjälpa de mest utsatta grupperna att navigera genom ekonomins nedgång. ”Det är viktigt att vi inte bara ser på makroekonomiska indikatorer utan också fokuserar på de mänskliga aspekterna och olika människors verklighet,” påpekar han.

Trots den dystra korttidsprognosen anser Kainelainen att det finns potential för återhämtning på längre sikt. Han betonar att ekonomins grunder är robusta och att rätt politiska åtgärder kan påskynda en återhämtning när konjunkturen vänder. ”Vi har varit igenom lågkonjunkturer tidigare och kommit starkare ur dem. Det viktiga nu är att fokusera på hållbara lösningar som kan skapa en stabil grund för framtiden,” avslutar han.