Adam Farhoumands fall skakar den svenska mäklarbranschen Admin oktober 16, 2024

Adam Farhoumands fall skakar den svenska mäklarbranschen

Blog

Adam Farhoumand, en tidigare stjärna på den svenska mäklarhimlen, har under åren gjort sig ett namn genom att sälja exklusiva fastigheter till landets mest prominenta kändisar. Med en stil och karisma som få kunde motstå, byggde han upp en trogen kundkrets som inkluderade några av Sveriges största namn inom musik, film och näringsliv. Men bakom den framgångsrika fasaden dolde sig en mörkare sida som nu, genom ett unikt videomaterial från Uppdrag granskning, har kommit i ljuset.

Videomaterialet, som fungerat som en del av den utredning som ledde till Farhoumands fällande dom 2024, visar hur han redan 2020 erbjöd kunder att delta i ett upplägg för att kringgå bankernas regelverk för bolån. I videon ser man Farhoumand sitta i ett elegant inrett kontor, kanske ett av hans egna mäklarobjekt, och förklara för en potentiell kund hur den olagliga processen skulle gå till. ”Vi byter bank”, säger han självsäkert, och beskriver steg för steg hur han skulle hjälpa kunden att få ett större lån än vad de egentligen var berättigade till.

Farhoumands fall från toppen har varit lika spektakulärt som hans uppgång. Under flera år sågs han som en innovatör, någon som var villig att tänja på gränserna för vad som ansågs möjligt inom fastighetsbranschen. Men medan hans kollegor i branschen trodde att hans framgångar byggde på hårt arbete och en förståelse för marknadens nycker, visar det sig nu att det också handlade om att tänja på lagens gränser.

Brottsåtalen mot Farhoumand omfattade inte bara bedrägeri utan även penningtvätt och urkundsförfalskning, varav flera av anklagelserna är direkt relaterade till de affärer som dokumenterats i det läckta videomaterialet. Att ha en så prominent figur i fastighetsbranschen fälld för sådana brott har fått branschen att se över sina egna etiska riktlinjer, och flera banker har också annonserat interna utredningar för att säkerställa att liknande metoder inte förekommer bland deras medarbetare eller kunder.

För de kändisar som under åren förlitat sig på Farhoumands expertis har avslöjandena orsakat både chock och besvikelse. Många av dem, som önskar förbli anonyma, har uttryckt en känsla av svek över att någon de ansåg vara en vän, och som hanterade deras mest personliga och viktiga ekonomiska beslut, skulle kunna ha manipulerat systemet på detta sätt.

Rättegången mot Adam Farhoumand har varit långdragen och kantad av intensiva rättegångsförhandlingar, och domen mot honom innebär slutet på en epok inom svensk fastighetsförmedling. Det väcker också frågor om den personliga integriteten och de etiska normer som måste upprätthållas i en bransch där miljoner kronor dagligen byter händer.

Samtidigt som många i branschen fördömer Farhoumands handlingar, är det också ett tillfälle att reflektera över det tryck som kan finnas på mäklare att ständigt prestera och överträffa sina tidigare meriter för att bibehålla sin framträdande position i en allt mer konkurrensutsatt marknad. För samtidigt som hans metoder var oacceptabla, bidrog de till att väcka nödvändiga diskussioner om transparens, ansvar och det moraliska ansvaret hos de som hanterar stora ekonomiska tillgångar.