Uthängning mot betalning? Advokat utreder Dumpens samarbetspartner Admin oktober 23, 2024

Uthängning mot betalning? Advokat utreder Dumpens samarbetspartner

Blog

I en uppmärksammad granskning avslöjar Aftonbladet att personer som betalat pengar till ”Impulskollen,” en samarbetspartner till den kontroversiella organisationen ”Dumpen,” har undvikit publicering på sajten. Impulskollen, som säger sig hjälpa personer med oönskad sexualitet, misstänks nu för att ha erbjudit möjligheten att ”köpa sig fri” från uthängning. Advokat Thomas Bodström har engagerats av flera personer som upplevt det som utpressning.

Dumpens metoder och samarbetspartner

Dumpen, en organisation som konfronterar och exponerar personer som söker sexuella kontakter med barn, har blivit känd för sina metoder där de lockar dessa individer till möten och sedan filmar konfrontationen. Dessa filmer publiceras sedan på organisationens hemsida. Flera personer som synts på Dumpens plattform har enligt uppgifter tagit sitt liv, vilket har lett till skarp kritik mot deras arbetsmetoder.

I Aftonbladets avslöjande framkommer det nu att personer som vänt sig till Dumpens samarbetspartner, Impulskollen, och betalat stora summor pengar har undgått att bli exponerade. Enligt uppgifter ska betalningarna i vissa fall ha överstigit hundratusen kronor. Impulskollen har, enligt sin egen hemsida som nu är stängd, erbjudit stöd till personer med oönskad sexualitet, men deras legitimitet ifrågasätts nu då verksamheten inte tycks ha haft någon legitimerad personal.

”Man kan inte köpa sig fri” – Dumpens försvar

Sara Nilsson från Dumpen förnekar bestämt att det skulle vara möjligt att betala sig fri från publicering. Hon menar att Impulskollens verksamhet är fristående från Dumpens och att de enda pengarna som Dumpen mottagit är betalningar för reklam från Impulskollen.

– Man kan inte på något sätt köpa sig fri från publicering. Vi har inte heller tagit emot andra pengar än de vi fakturerat Impulskollen för reklam, säger hon till Aftonbladet.

Nilsson menar att det finns situationer där publiceringar skjuts upp, men att detta inte har något att göra med betalningar. Enligt henne handlar det istället om bedömningar kring suicidrisk och andra mänskliga överväganden.

– Det handlar inte om pengar utan om ren jävla mänsklighet, ingenting annat, säger Nilsson.

Advokat Thomas Bodström: ”Kan vara utpressning”

Advokat Thomas Bodström har kontaktats av flera individer som upplever att de har blivit tvingade att betala för att undgå publicering. Han menar att det kan röra sig om utpressning eller olaga hot, och att de avtal som skrivits under under sådana omständigheter är ogiltiga.

– Personer har hört av sig och bekräftat att de känt sig tvingade att skriva under därför att de annars skulle publiceras och därmed få sina liv raserade. Under de påtryckningarna är det definitivt något som sker utan fri vilja, säger Bodström.

Han förklarar att det finns möjlighet att gå vidare genom en polisanmälan eller att driva ärendet civilrättsligt för att få tillbaka pengarna.

– Det verkar som det finns ännu fler personer, och då kan det vara bra att driva det tillsammans, tillägger han.

Dokumentation från Impulskollen

Aftonbladet har tagit del av dokumentation som visar att Impulskollen påstått att de och Dumpen delar på de pengar som männen betalar för att undvika publicering. Dokumentationen ger en inblick i hur pengar kan ha förmedlats mellan parterna, och hur samarbetet varit organiserat.

Dumpens Nilsson menar att hon välkomnar en utredning och att polisen bör gå igenom samtliga bokföringar för att se om det finns oegentligheter.

– Det är väl jättebra att polisen får lov att utreda och gå igenom bokföringarna och titta, finns det något utrymme för utpressning? Finns det någonting? Finns det några transaktioner som kan vara oegentliga? Det är ju faktiskt bara polisen som kan göra det, så det hoppas jag verkligen, säger hon.

Impulskollens verksamhet under granskning

Enligt Dagens ETC, som var först med att rapportera om Impulskollens verksamhet, har bolaget erbjudit stöd till personer med oönskad sexualitet. Dock saknas legitimerad personal och en tydlig struktur för hur hjälpen ska ges, vilket väcker frågor om verksamhetens seriositet och trovärdighet. Aftonbladet har sökt företrädare för Impulskollen, men bolaget har ännu inte kommenterat uppgifterna. Deras hemsida har också stängts ned, vilket ytterligare bidrar till spekulationerna om verksamhetens äkthet och legala status.

Framtiden för Dumpen och Impulskollen

Det återstår att se vilka rättsliga konsekvenser detta kommer att få för både Dumpen och Impulskollen. Frågan om huruvida deras verksamhet kan ha överträtt juridiska gränser, och om männen som betalat pengar kan ha utsatts för utpressning, kommer nu att prövas. Utvecklingen är potentiellt avgörande för hur liknande verksamheter kan drivas i framtiden och om det krävs tydligare regleringar för att skydda både utsatta personer och de som söker hjälp för sina beteenden.

I en tid där organisationer som Dumpen har fått både stöd och kritik för sina arbetsmetoder är det en viktig påminnelse om behovet av transparens och rättssäkerhet. Det är en fråga som går bortom enskilda fall och berör principer om yttrandefrihet, personlig integritet och rättvisa.