Vuxna utnyttjar barn i byteshandel med vapes Admin oktober 23, 2024

Vuxna utnyttjar barn i byteshandel med vapes

Nyheter

En oroväckande trend har börjat sprida sig bland unga i Sverige, där vuxna män utnyttjar barns sårbarhet genom att erbjuda e-cigaretter, kända som vapes, i utbyte mot sexuella tjänster. Uppdrag granskning har undersökt detta fenomen och fått in berättelser från ett 20-tal flickor som alla vittnar om liknande erfarenheter. Detta avslöjar en skakande verklighet där barn utnyttjas av individer som försöker dra nytta av den populärkultur som omger användandet av vapes.

En av dessa flickor, som vi här kallar ”Rebecka” för att skydda hennes identitet, delar sin historia om när hon var endast 12 år gammal och hamnade i en sådan situation. ”Han ville komma i min mun”, berättar hon med en darrande röst, tydligt påverkad av sina minnen från händelsen. Rebeckas berättelse är sorgligt nog inte unik. Flera flickor som har fått kontakt med Uppdrag granskning beskriver möten med män som på ett manipulativt sätt har använt vapes som ett medel för att närma sig dem.

Bakgrundsberättelserna som flickorna ger peka på en strukturell problematik där brist på medvetenhet och skydd för de unga medverkar till att dessa brott kan begås. För många barn och ungdomar är vapes ett eftertraktat föremål, symboliserande både vuxenvärldens lockelse och ett sätt att passa in bland jämnåriga. Förövarna använder denna kunskap till sin fördel, erbjuder vapes som en form av betalning eller belöning för handlingar som de unga själva inte alltid förstår fulla innebörden av.

Det allmänna samhället och ansvariga myndigheter står nu inför en utmaning att både motverka denna form av utnyttjande och stödja de flickor som redan har blivit utsatta. Betydelsen av att stärka utbildningen kring sexuella rättigheter och minska stigmatiseringen av att tala om sexuellt utnyttjande av barn betonas av experter inom området. Det krävs en samlad insats för att säkerställa att ungdomar får den kunskap och de resurser de behöver för att identifiera och avvärja potentiellt skadliga situationer.

För Rebecka och alla de andra flickor som har utsatts är det en lång väg tillbaka till en känsla av trygghet och normalitet. Uppdrag gransknings avslöjande lyfter fram ett alarmerande behov av förändring och inspirerar till en samhällsdiskussion om hur vi bättre kan skydda våra barn i en värld där gränserna för exploatering ständigt utvecklas och förändras.