Det amerikanska valet har alltid varit en angelägenhet av global betydelse, men i år är det särskilt påtagligt hur utgången kan påverka den svenska ekonomin. Donald Trump, som fortsatt spela en central roll i den republikanska diskursen, har signalerat möjliga förändringar i handelsrelationerna genom hot om ökade tullar. Det skulle kunna påverka den svenska exportnäringen kraftigt, särskilt inom stål- och teknikindustrierna som redan har upplevt sin beskärda del av handelshinder under Trumps första mandatperiod.
På den demokratiska sidan står vicepresident Kamala Harris, vars planer inkluderar en höjning av bolagsskatten i USA. Detta är en politik som räknas kunna påverka svenska företag med etableringar i Amerika. Tanken är att fler multinationella bolag skulle kunna dra sig tillbaka från den amerikanska marknaden eller omfördela sina investeringar, något som också kan få konsekvenser för jobben och tillväxten i Sverige.
Under en diskussion i SVT:s Agenda uttryckte Klas Eklund, en välkänd ekonom och författare, sina funderingar om de framtida ekonomiska utmaningarna för Sverige i skuggan av det amerikanska valet. ”Frågan är hur många grader i helvetet det blir”, sade han och syftade på de svårigheter som potentiellt står runt hörnet beroende på vilken väg amerikansk politik väljer att gå. Det handlar om att väga riskerna med ett mer protektionistiskt USA mot möjligheterna av förändrade skattepolitiker som skulle kunna pressa svenska företag att anpassa sig snabbt till nya ekonomiska realiteter.
Analytiker menar att Sveriges beroende av internationell handel gör det troligt att vi kommer att känna av effekterna nästan omedelbart efter valet. Under Trumps tid vid makten manifesterades en tydlig dragkamp där svenska företag behövde navigera mellan tullar och andra handelshinder. Med Harris och den demokratiska skatteagendan finns det en annan sorts osäkerhet som kan påverka affärsbeslut för svenska bolag.
Genom historien har förändringar i den amerikanska politiken ofta haft återverkningar i Europa och inte minst i Sverige. Ur ett ekonomiskt perspektiv betyder det att ledare inom både näringsliv och politik i Sverige nu noggrant följer de senaste rönen från den amerikanska valkampen, med stor medvetenhet om att svensk ekonomi är mer intimt sammankopplad med USA än vad många kanske inser.
Det är således en mycket osäker framtid som väntar, och även om Klas Eklund kanske uttryckte sig med en viss överdrift, är det inte helt utan fog. Det finns en genuin oro i hur de politiska vattnen i USA kan skvalpa över Atlanten och direkt in i hjärtat av den svenska ekonomin.