Man i Göteborg döms för bedrägeri efter att ha lurat bostadssökande på nästan 260 000 kronor Admin augusti 12, 2024

Man i Göteborg döms för bedrägeri efter att ha lurat bostadssökande på nästan 260 000 kronor

Nyheter

En 47-årig man i Göteborg har dömts för bedrägeri efter att ha lurat 13 bostadssökande personer på förskottshyror för en lägenhet som han aldrig hade för avsikt att hyra ut. Under en period från september 2023 till juni 2024 lyckades mannen få in nära 260 000 kronor från de drabbade genom att utge sig för att hyra ut sin bostad.

Mannen annonserade sin lägenhet och fick bostadssökande att betala förskottshyror på belopp mellan 11 500 och 28 750 kronor per person. Trots att han mottog dessa betalningar hade han aldrig någon plan på att lämna lägenheten, utan fortsatte bo kvar i den.

Efter att ha erkänt sitt agerande argumenterade mannen i rätten att hans brott skulle klassificeras som bedrägeri av normalgraden, snarare än grova bedrägerier. Göteborgs tingsrätt gick på hans linje och ansåg att gärningarna, trots att de omfattade ett relativt högt totalbelopp, inte uppvisade en sådan systematik eller individuellt stora belopp att de skulle bedömas som grova bedrägerier.

”Även om det sammantaget avser ett förhållandevis högt belopp så är inte heller beloppet för de enskilda gärningarna så betydande att det talar för att bedöma gärningen som grov,” skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen dömdes till skyddstillsyn och ålades att betala tillbaka de förskottshyror som de drabbade hade betalat. Detta fall belyser de risker som finns för bostadssökande på en alltmer pressad bostadsmarknad och vikten av att vara noggrann i sin kontakt med potentiella hyresvärdar.