Polisen varnar: bedragare lurar säljare att lämna ifrån sig kontouppgifter Admin augusti 14, 2024

Polisen varnar: bedragare lurar säljare att lämna ifrån sig kontouppgifter

Nyheter

Polisen i region Stockholm varnar för en ökning av bedrägeriförsök riktade mot personer som säljer varor på köp- och säljsajter. Bedragare använder sig av en ny metod där de lurar säljare att lämna ifrån sig känsliga kontouppgifter genom att be om leverans till boxar.

Towe Hägg, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm, beskriver upplägget: ”Bedragaren kontaktar säljaren och säger sig vilja köpa varan som är till salu. De uppger sedan att de vill att varan ska levereras till en box och skickar en länk till säljaren. Länken leder till en falsk webbplats där säljaren uppmanas att lämna ifrån sig kontouppgifter och logga in med BankID eller bankdosa.”

Denna metod har observerats på flera platser i landet, men under den gångna helgen ökade antalet anmälningar markant i Stockholm. Polisen varnar nu allmänheten och uppmanar till försiktighet vid hantering av BankID och andra digitala värdehandlingar.

”Se ditt BankID som en värdehandling i och med att det är nyckeln som låser upp ditt bankkonto. Logga heller inte in på uppmaning av privatpersoner,” säger Hägg i ett pressmeddelande.

Polisen påminner om vikten av att vara vaksam vid onlineförsäljning och att aldrig lämna ut känslig information till okända köpare. Genom att vara medveten om dessa bedrägerimetoder kan säljare skydda sig mot att bli lurade.