Hotades att signera kreditavtal – frias från betalningsansvar Admin augusti 19, 2024

Hotades att signera kreditavtal – frias från betalningsansvar

Nyheter

En kvinna som tidigare krävts på över 400 000 kronor av DNB Bank ASA för ett kreditavtal har nu befriats från betalningsansvaret efter att Södertörns tingsrätt fastslagit att hon tvingats signera avtalet under hot. Trots att den ursprungliga förundersökningen om råntvång lagts ned, menar tingsrätten att nedläggningsbeslutet var summariskt och föranlett av resursbrist hos polisen.

Bakgrund

Den 20-åriga kvinnan ingick den 28 juli 2021 ett kreditavtal med DNB Bank ASA för att köpa en Audi RS3 2.5. Kort därefter gjorde hon två avbetalningar på krediten innan hon den 24 november samma år polisanmälde att hon hade tvingats ingå avtalet under hot. En förundersökning gällande människorov och olaga tvång inleddes, men lades senare ned i augusti 2022 respektive februari 2023. Trots nedläggningen lyckades kvinnan i rätten bevisa att hon varit utsatt för råntvång och att avtalet därför var ogiltigt.

Kvinnans vittnesmål och tingsrättens bedömning

Enligt kvinnans vittnesmål blev hon under knivhot och numerärt underläge tvingad att följa med flera män i en bil till en firma där köpet av bilen skulle genomföras. Under resan tillbaka användes hennes mobiltelefon för att signera avtalet med mobilt BankID. Tingsrätten fann att hotet och omständigheterna kring avtalet utgjorde råntvång enligt 28 § avtalslagen, även om kvinnan inte kunde redogöra för alla detaljer kring händelsen, såsom var kniven befann sig vid avtalets signering.

Tingsrätten noterade även att den man som kvinnan pekade ut som ansvarig för tvånget senare kraschade bilen, vilket styrkte hennes berättelse. Flera poliser vittnade om att nedläggningsbeslutet sannolikt berodde på att fallet inte prioriterades på grund av resursbrist.

Tingsrättens beslut

Tingsrätten konstaterade att kvinnan lämnat en konsekvent och trovärdig berättelse och att hon underrättat DNB om råntvånget utan oskäligt uppehåll, trots att detta skedde flera månader efter händelsen. Med hänsyn till de omständigheter som kvinnan redogjorde för och de hot hon utsatts för, ansåg tingsrätten att hennes dröjsmål var rimligt.

Därför ogillades DNBkrav, och kvinnan befrias från betalningsansvaret för krediten på över 400 000 kronor. Domen har vunnit laga kraft och gäller som slutgiltigt beslut i fallet.