Vanligt med kvarskatt för pensionärer – viktigare än någonsin att planera skatten Admin augusti 20, 2024

Vanligt med kvarskatt för pensionärer – viktigare än någonsin att planera skatten

Nyheter

Det är vanligt att personer som får pension drabbas av kvarskatt, enligt Skatteverket. Med den ändrade riktåldern för pension är det nu ännu viktigare att noggrant överväga hur pensionen påverkar den skatt som ska betalas, varnar Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Totalt ska 12 miljarder kronor betalas in till Skatteverket av de drygt 650 000 personer som fick slutskattebesked i juni och har kvarskatt att betala. För de flesta av dessa ska kvarskatten finnas på skattekontot senast den 12 september.

Bland de som ska betala kvarskatt är över 220 000 personer över 65 år, och deras sammanlagda skuld uppgår till drygt 3,2 miljarder kronor.

Flera utbetalare kan orsaka kvarskatt

Skatteverket förklarar att kvarskatt ofta uppstår när en person har flera utbetalare, vilket är vanligt bland pensionärer. När man har flera inkomstkällor, såsom olika pensioner och eventuella sidoinkomster, kan det totala skatteavdraget bli för lågt, vilket leder till kvarskatt.

I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala,” säger Alem Resulovic.

Möjlighet att undvika kvarskatt

Det finns sätt att undvika kvarskatt, enligt Skatteverket. Ett alternativ är att be den som betalar ut pension eller andra ersättningar att dra mer skatt under året. Ett annat alternativ är att begära skattejämkning för att säkerställa att rätt mängd skatt dras redan från början.

Den som får kvarskatt och måste betala in den efter förfallodatumet behöver dessutom betala ränta på beloppet. Från och med den 1 juli 2024 är basräntan på skattekontot 3,75 procent, en sänkning från tidigare 5 procent.

Skatteverket uppmanar pensionärer och andra med flera utbetalare att noggrant planera och justera sina skatteavdrag för att undvika oväntade skulder i framtiden.