Länsstyrelsen i Östergötland omhändertar 123 hundar från vanvårdad kennel Admin augusti 22, 2024

Länsstyrelsen i Östergötland omhändertar 123 hundar från vanvårdad kennel

Nyheter

Länsstyrelsen i Östergötland har omhändertagit 123 hundar från en kennelverksamhet i Linköpings kommun efter att de upptäckt allvarlig vanvård. Hundarna hölls i små burar och boxar, många utan tillgång till mat och vatten, och levde under fruktansvärda förhållanden med stark lukt av urin och avföring.

Allvarliga missförhållanden

Länsstyrelsen mottog ett klagomål om bristande djurhållning förra veckan, vilket ledde till en kontroll på två adresser i kommunen. Vid en av adresserna fann inspektörerna 108 hundar, där många hölls i trånga transportburar. Hundarna visade tydliga tecken på stress och vanvård.

Det var väldigt varmt och på grund av kiss och avföring var ammoniakhalten så hög att det var svårt att vistas i huset,” skriver Länsstyrelsen i sitt beslut om omhändertagande. Hundarna i burarna hade begränsat utrymme att röra sig och många av dem saknade både vatten och mat. Flera av hundarna var apatiska eller visade tecken på extrem stress genom att bita och hänga i burgallret.

Ytterligare fynd vid andra adressen

Vid den andra adressen upptäcktes ytterligare 15 hundar, varav två hölls i små transportburar inne i en skåpbil trots att det var varmt och soligt. Inne i bostaden var förhållandena lika bedrövliga, med kraftig lukt av urin och avföring samt smuts och skräp överallt. Flera hundar hölls i trånga boxar.

Omedelbart omhändertagande

Paret som driver kenneln höll inte med om att hundarna utsattes för vanvård, men Länsstyrelsen bedömde att djuren lidit både fysiskt och mentalt under de förhållanden de hölls i. Myndigheten ansåg att ett omedelbart omhändertagande var absolut nödvändigt för att skydda djuren.

Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen, kommenterade situationen: ”Vi genomförde den här kontrollen och såg en situation där ett stort antal djur hölls i väldigt dåliga förhållanden. Det var ohygieniska förhållanden och hundar hölls i små burar. Vi har gjort bedömningen att djuren har varit utsatta för ett stort lidande.”

Omhändertagandet av hundarna är ett led i Länsstyrelsens arbete för att säkerställa att djurhållning sker på ett sätt som uppfyller djurskyddslagens krav. Händelsen understryker vikten av att granska och övervaka kennelverksamheter för att förhindra liknande fall av vanvård.