Falun blir hem för Europas kraftfullaste dator – byggstart 2025 Admin augusti 28, 2024

Falun blir hem för Europas kraftfullaste dator – byggstart 2025

Nyheter

Under 2025 kommer byggandet av Europas kraftfullaste dator att inledas i Falun. Superdatorn, som kommer att uppta en yta lika stor som en fotbollsplan, ska ge Europa den datakapacitet som krävs för att kunna hävda sig i den snabbt växande AI-utvecklingen, enligt företaget Ecodatacenter.

Superdatorn kommer att byggas i en av de nya datorcenterhallarna på Ecodatacenters område på Ingarvet i Falun. Denna stora investering görs av Coreweave, ett företag specialiserat på AI-infrastruktur.

– De valde oss eftersom vi är ledande inom design av hållbara datacenter. Vi kan hantera den här nya tekniken, och det är något vi är relativt unika med, säger John Wernvik, marknads- och kommunikationschef på Ecodatacenter.

Investering på åtta miljarder kronor

Byggandet av superdatorn förväntas påbörjas under första kvartalet 2025. Coreweave satsar cirka sju miljarder kronor på projektet, och tillsammans med kostnaden för att uppföra datacentret landar den totala investeringen på åtta miljarder kronor.

– En sådan här investering sätter extra fokus på Falun och hela regionen. Det är klart att det här är en enorm satsning och en möjliggörare för vår framtida tillväxt, säger John Wernvik.

Nya arbetstillfällen i regionen

För närvarande arbetar cirka 350 personer med att färdigställa datacentret. Hur många arbetstillfällen som skapas när superdatorn väl är i drift återstår att se, men Ecodatacenter förväntar sig att behöva öka personalstyrkan.

– Vi kommer att växa personalmässigt på grund av det här. Hur många det blir när allt är i drift är osäkert, men det kommer definitivt att skapa nya arbetstillfällen, säger John Wernvik.

Den nya superdatorn i Falun representerar en viktig milstolpe för både Sverige och Europa, när kontinenten tar ett stort steg framåt inom AI-utveckling och datorkapacitet.