Finansinspektionen granskar banker för att motverka terrorismfinansiering Admin september 4, 2024

Finansinspektionen granskar banker för att motverka terrorismfinansiering

Nyheter

Finansinspektionen (FI) har inlett en granskning av hur tre svenska banker – Santander Consumer Bank, DNB Banks svenska filialer och filialbanken Lån & Spar Sverige – följer penningtvättsreglerna, med särskilt fokus på hur de hanterar risken för att utnyttjas för finansiering av terrorism. Detta framgår av ett pressmeddelande från FI.

Banker i fokus för terrorismfinansiering

Enligt Säkerhetspolisen är banksektorn en av de sektorer där riskerna för finansiering av terrorism är som störst. Petra Bonderud, enhetschef för Penningtvättstillsyn på FI, understryker vikten av att bankerna aktivt arbetar för att skydda sig mot att utnyttjas av kriminella nätverk.

– Terrorismfinansiering innebär ett direkt hot mot den allmänna säkerheten såväl i Sverige som utomlands. Det finns indikationer på att kriminella söker sig till mindre och mellanstora banker. Därför gör vi nu en temaundersökning av hur banker hanterar risken för att utnyttjas för finansiering av terrorism, säger Bonderud.

Temaundersökning om riskhantering

FIundersökning omfattar en rad områden, inklusive bankernas allmänna riskbedömningar, rutiner för kundkännedom, övervakning och rapportering av misstänkta transaktioner till Polismyndigheten, samt hanteringen av modellrisker. Syftet med granskningen är att säkerställa att bankerna uppfyller lagstadgade krav och effektivt motverkar risker kopplade till terrorismfinansiering.

Finansinspektionen hänvisar till Säkerhetspolisens bedömning om att terrorhotnivån i Sverige fortsatt är hög, vilket understryker vikten av att bankerna tar sitt ansvar för att motverka terrorismfinansiering.

Hot mot den allmänna säkerheten

FI ser indikationer på att kriminella nätverk söker sig till mindre och mellanstora banker för att undvika upptäckt. Den pågående undersökningen syftar därför till att identifiera hur dessa banker hanterar risken att bli utnyttjade för terrorismfinansiering och säkerställa att de vidtar tillräckliga åtgärder för att förebygga sådana risker.

– Därför är det centralt att alla banker gör vad de ska för att skydda sig från att utnyttjas, skriver FI i sitt pressmeddelande.