Polis riskerar att förlora jobbet efter anklagelser om misshandel vid ungdomsfest Admin september 10, 2024

Polis riskerar att förlora jobbet efter anklagelser om misshandel vid ungdomsfest

Nyheter

En polisman riskerar att förlora sin tjänst efter att ha anklagats för att ha slagit en 17-årig ungdom i ansiktet under ett ingripande vid en urspårad ungdomsfest i Halmstads kommun i mars i år. Händelsen, som slutade i tumult mellan ungdomar och poliser, har lett till en rättsprocess där polismannens framtid i kåren nu hänger på utgången av domen.

Tumult under ingripande

Festen där händelsen utspelade sig hade urartat, och polisen kallades till platsen efter rapporter om att någon blivit misshandlad. När poliserna anlände uppstod ett bråk mellan ungdomarna och polisstyrkan. En av ungdomarna, en 17-åring, hamnade på marken med en polis över sig, och det är här berättelserna om vad som hände börjar skilja sig åt.

Enligt 17-åringens vittnesmål i förhör hade han reagerat på vad han ansåg vara polisens hårdhänta agerande mot en kompis och ropat ”släpp honom din horunge” mot en av poliserna. Den åtalade polismannen ska då ha svarat med ”vem kallar du horunge” och dragit fram sin batong. 17-åringen blev rädd och försökte springa därifrån, men polisen sprang efter och hann ifatt honom efter bara några meter.

Enligt 17-åringen tog polisen tag i hans hår och dunkade hans huvud sex till sju gånger mot asfalten. När 17-åringen försökte skydda sig genom att höja armarna ska han ha fått ett knytnävsslag i ansiktet.

Polismannen nekar till brott

Polismannen, som nu står åtalad, nekar till brott och säger i förhör att han inte minns något slag men medger att han använde våld under ingripandet. Han uppger att 17-åringen försökte dra i hans batong, och att han skrek åt honom att släppa den. I ett PM som polismannen skrev efter händelsen beskrev han hur 17-åringen hade försökt få tag i hans utrustning under ingripandet.

17-åringen förnekar dock att han någonsin försökt dra i polisens batong och menar att han sa ”släpp” för att försöka lugna ner situationen.

Filmmaterial som bevis

Som en del av åklagarens bevisning finns vittnesförhör med personer som var på plats under händelsen, samt flera filmklipp som visar delar av ingripandet. Det är dessa filmklipp, tillsammans med vittnesmålen, som åklagaren hoppas ska kunna visa på polisens övervåld.

Riskerar att förlora sin tjänst

Polisens personalansvarsnämnd har meddelat att polismannen kommer att skiljas från sin tjänst om han döms för misshandel av normalgraden. Om han däremot döms för ringa misshandel eller oaktsamt tjänstefel kan han få behålla jobbet. Nämnden pekar också på att en dom för uppsåtligt tjänstefel skulle kunna leda till att han förlorar sin tjänst.