Polis döms för tjänstefel efter två ingripanden – riskerar att förlora jobbet Admin september 11, 2024

Polis döms för tjänstefel efter två ingripanden – riskerar att förlora jobbet

Nyheter

En polis i Uppsala har dömts för två fall av tjänstefel efter ingripanden som ägde rum under ett och samma arbetspass i april 2023. Under ett ingripande brottades en man, som i media kallas ”Adam”, ner på marken, vilket resulterade i skador på mannens axel och revben. Polisen döms också för ett annat ingripande under samma skift, där han ska ha tryckt ner en misstänkt drogpåverkad man på golvet i ett förhörsrum. Domen kan leda till att polismannen förlorar sin tjänst.

Skador efter ingripande

Den 28 april 2023 blev Adam, som är en pseudonym, nedbrottad av en polis i centrala Uppsala. Adam, som senare intervjuades av SVT, beskrev att händelsen förändrade honom.

– Man har blivit tillbakadragen, jag känner mig inte som samma person längre, berättade Adam.

Adam fick axeln dragen ur led och sprickor på revbenen efter ingripandet. Tingsrätten har nu bedömt att polisen agerade ”helt obefogat och oförsvarligt” och menar att han borde ha hanterat situationen på ett lugnare sätt. Polisen döms för oaktsamt tjänstefel i detta fall.

Ett andra ingripande på nattklubb

Under samma arbetspass omhändertog samma polis en man på en nattklubb i centrala Uppsala, som misstänktes vara drogpåverkad. Mannen togs till arresten, där han i ett förhörsrum blev nedtryckt mot golvet av polisen. Även detta ingripande anses ha varit felaktigt enligt tingsrätten, som anser att polisen borde ha tillkallat förstärkning istället för att använda våld.

Polisen döms för uppsåtligt tjänstefel i detta fall.

Försvarar sina handlingar

Under rättegången har polismannen förnekat att han gjort något brottsligt, även om han medger att han satte handfängsel på båda personerna. Han har framhållit att hans agerande var nödvändigt i de aktuella situationerna, men tingsrätten har inte delat denna uppfattning.

Domen innebär att polisen nu döms till dagsböter för två fall av tjänstefel. En av nämndemännen var dock oenig med domen och ansåg att polismannens agerande i fallet med Adam kunde uppfattas som befogat med tanke på att situationen kunde ha uppfattats som hotfull.

Skadestånd och framtida konsekvenser

Polisen och Polismyndigheten åläggs att betala skadestånd på 17 800 kronor till Adam för de skador han åsamkades under ingripandet. Mannen som brottades ner i arresten tilldelas 15 000 kronor i skadestånd.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft, och polisen har till och med den 1 oktober på sig att överklaga. Om den fällande domen fastställs kan polismannen förlora sin anställning, enligt Polisens personalansvarsnämnd.