Polisen genomför trafikvecka med fokus på hastighet Admin september 19, 2024

Polisen genomför trafikvecka med fokus på hastighet

Nyheter

Mellan den 16 och 22 september genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet. Under denna vecka kommer polisen att intensifiera sina kontroller av hastighetsöverträdelser runt om i landet i syfte att öka trafiksäkerheten och minska antalet olyckor.

”För hög hastighet är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga trafikolyckor,” säger polisens trafikansvarige, Anna Eriksson. ”Genom att sänka hastigheten bidrar vi alla till att minska antalet olyckor och rädda liv.”

Polisen uppmanar alla trafikanter att vara extra uppmärksamma på sina hastighetsmätare och respektera de gällande hastighetsbegränsningarna. Samtidigt betonar myndigheten vikten av att anpassa hastigheten efter rådande väder- och vägförhållanden. Vägarbeten, skolområden och bebyggda områden är särskilt utsatta platser där hastigheten ofta behöver sänkas för att säkerställa tryggheten för alla trafikanter.

Förutom traditionella kontroller med hjälp av hastighetskameror och patrullerande polisbilar kommer polisen att använda sig av civila fordon och drönare för att övervaka hastigheten. Detta för att kunna identifiera och bötfälla fler förare som bryter mot hastighetsbegränsningarna. Särskild uppmärksamhet kommer också att riktas mot platser där hastighetsöverträdelser ofta förekommer.

”Vill du bidra till en säkrare trafikmiljö, se till att alltid hålla hastigheten och visa hänsyn till medtrafikanter,” uppmanar Eriksson. ”Genom att följa hastighetsbegränsningarna bidrar du till att göra vägarna tryggare för alla.”

Trafikverket och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) stöttar polisens insats under trafikveckan. Tillsammans arbetar de för att sprida information om hastighetens betydelse för trafiksäkerheten och hur man som förare kan bidra till en tryggare trafikmiljö.

”Att köra för fort är inte bara farligt för dig själv, utan även för alla andra som befinner sig på vägen. Genom att sänka hastigheten ökar du både din egen och andras chans att komma hem oskadda,” säger Marie Nyberg från NTF.

Polisen hoppas att den nationella trafikveckan ska resultera i ett ökat medvetande bland trafikkanterna om vikten av att hålla hastighetsgränserna och att det långsiktigt kommer att leda till färre olyckor på vägarna. För att förverkliga denna vision behövs ett samarbete mellan alla trafikanter – varje person som väljer att hålla hastigheten gör en stor skillnad.

Med denna nationella trafikvecka vill polisen skicka en tydlig signal: hastighetsöverträdelser tolereras inte, och den som kör för fort riskerar att bli stoppad och bötfälld. Samtidigt vill man betona att syftet med trafikveckan inte är att sätta dit folk, utan att rädda liv och skapa en säkrare trafikmiljö för alla.

”Säkra hastigheter är en nyckelaspekt för att uppnå nollvisionen om inga döda eller allvarligt skadade i trafiken,” avslutar Eriksson. ”Vi alla har ett ansvar på vägarna, och tillsammans kan vi göra skillnad.”