Såren läkas när Libanon enas efter terrorattack Admin september 19, 2024

Såren läkas när Libanon enas efter terrorattack

Blog

På ett ögonblick detonerade tusentals personsökare i lår, händer och ansikten runt om i Libanon. Tolv människor, varav två var barn, dödades, enligt det libanesiska hälsodepartementet. SVT Nyheter har kartlagt bilderna som spridits från den koordinerade attacken och kaoset som följde på sjukhusen.

I attackens spår spreds snabbt chockerande bilder genom sociala medier och nyhetskanaler, vilket visade omfattningen av förödelsen. Skadade människor låg på gatorna, täckta i blod och med skräckslagna ansikten. Vittnesmål från överlevande beskriver ett ögonblick av total förvirring följt av outhärdlig smärta när personsökarna exploderade.

På sjukhusen rådde fullständigt kaos. Läkare och sjuksköterskor kämpade för att hantera den plötsliga anstormningen av skadade, många med livshotande skador. ”Vi var inte alls förberedda för något sådant här,” säger en sjuksköterska på ett av de drabbade sjukhusen. ”Operationsteamen fick improvisera och arbeta under extrema förhållanden.”

Undersökningar har påbörjats för att förstå hur en sådan koordinerad attack kunde genomföras, och vem som kan ligga bakom den. Säkerhetstjänster arbetar för att spåra ursprunget till de manipulerade personsökarna, och flera hypoteser utreds. ”Det här är en form av terror som vi aldrig tidigare sett,” säger en talesman för de libanesiska säkerhetstjänsterna. ”Det är uppenbart att det krävs noggranna och samordnade förberedelser för en attack av denna omfattning.”

Libanons president har fördömt attacken och lovat att de skyldiga kommer att ställas inför rätta. ”Det är en svart dag för vårt land,” sa presidenten i ett officiellt uttalande. ”Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att säkerställa rättvisa för offren och deras familjer.”

Mitt i chocken och sorgen över attacken har också berättelser om mod och osjälviskhet framkommit. Grannar och främlingar hjälpte varandra att ta sig till säkerhet och transporterade skadade till sjukhus. Människor har samlats för att ge blod och volontärer har strömmat till för att stötta sjukhuspersonalen.

Libanon försöker nu återhämta sig från detta tragiska kapitel. Invånare och myndigheter arbetar tillsammans för att skaffa fram nödvändiga resurser för att stödja de drabbade och stärka säkerheten för att förhindra att något liknande inträffar igen. ”Vi kommer att återuppbygga,” säger en överlevande. ”Det här kan ha brutit ner oss, men vi kommer att resa oss igen, starkare än någonsin.”