Köpcenterplaner i Lillhult skapar het debatt Admin september 20, 2024

Köpcenterplaner i Lillhult skapar het debatt

Ekonomi

I det lilla samhället Lillhult har det blossat upp en diskussion som engagerar både gamla och unga. Frågan gäller en planerad byggnation av ett nytt köpcentrum vid stadens utkant, vilket nu har blivit en het potatis mellan kommuninvånarna och stadens politiker. Köpcentrumet planeras att byggas på en yta som idag består av skog och gröna områden, vilket en stor del av ortsbefolkningen ser som en viktig del av stadens karaktär och ett avgörande inslag i deras vardagliga liv.

På torget mitt i stan har invånarna samlats för att demonstrera mot byggplanerna. Med plakat och tal har de uttryckt sin oro över att den nya byggnationen kommer att leda till förlust av natur och grönområden som idag används flitigt för rekreation och friluftsliv. ”Vi vill behålla vår skog! Köpcentrums får ligga någon annanstans” hörs från mängden. Dessutom menar många att lokala småföretag kan få det svårt när ett stort köpcentrum med lågpriskedjor lockar kunder bort från stadskärnan.

Kommunfullmäktige å sin sida menar att byggnationen av köpcentret kommer att skapa nya arbetstillfällen och öka stadens attraktionskraft. De hävdar också att det finns planer på att kompensera för det förlorade grönområdet genom att anlägga nya parker och grönområden på andra platser i staden. ”Vi förstår invånarnas oro, men vi ser också möjligheter som detta köpcentra kan erbjuda för Lillhults framtid,” säger kommunalrådet Nina Svensson. Hon betonar vidare att alla miljöaspekter har vägts in noggrant och att byggprojektet är en del av stadens övergripande utvecklingsstrategi för att möta framtidens utmaningar.

En grupp miljöaktivister har också gett sig in i debatten och startat en namninsamling med målet att förhindra den planerade byggnationen. ”Vi måste tänka på långsiktiga effekter och bevara våra naturresurser,” säger en av initiativtagarna, Erik Johansson, som hoppas att insamlingen ska få politikerna att tänka om.

Mitt i denna oenighet står många Lillhultsbor som ser både fördelar och nackdelar med projektet. För den unga mamma Emma Andersson handlar det om att vilja ge sina barn en trygg uppväxt med närhet till natur och grönområden, samtidigt som hon erkänner att ett nytt köpcentrum skulle göra vardagen enklare med ett bredare butiksutbud på närmare håll. ”Det är verkligen en svår fråga. Jag önskar att vi kunde hitta en kompromiss som alla är nöjda med,” säger hon.

Det återstår att se vad framtiden håller för Lillhult, men en sak är säker: diskussionerna kring det planerade köpcentricumet visar tydligt att frågan om stadens utveckling och bevarande av grönområden engagerar starkt och kommer att fortsätta vara en het samtalsämne i samhället.