Ekonomipristagaren Simon Johnson har uttryckt sin oro för den kommande veckan inom finanssektorn. Under sin medverkan i det svenska tv-programmet Agenda betonade han allvaret i läget genom att dra paralleller till den stora depressionen på 1930-talet. Johnson pekade särskilt på införandet av tullar och menade att dessa utgjorde en ”exakt parallell” till händelserna som föregick den historiska ekonomiska kollapsen.
Johnson förklarade att den nuvarande situationen, med eskalerande tullar länder emellan, är ett farligt spel som riskerar att slå hårt mot den globala ekonomin. Han varnade för att dessa handelshinder kan leda till ett eskalerande globalt handelskrig, något som i sin tur kan få förödande konsekvenser för världsekonomin. ”Det är så här ett globalt handelskrig börjar”, sade han, med en allvarlig betoning på ordet ”börjar”, som om han menade att världen just nu befinner sig på en kritisk vändpunkt.
Johnson uttryckte också sitt bekymmer över den ovishet som nu råder på finansmarknaderna. Enligt honom kan effekterna av ett utbrett handelskrig sprida sig snabbt, med minskad internationell handel, ökade kostnader för konsumenter och företag, samt potentiellt allvarliga störningar i den globala försörjningskedjan. Allt detta kan i sin tur leda till ökad arbetslöshet och en allmän ekonomisk nedgång.
Under diskussionen i Agenda framhöll Johnson vikten av internationellt samarbete och dialog som motvikt mot protektionistiska åtgärder. Han uppmanade världens ledande ekonomier att ta ett steg tillbaka och överväga de långsiktiga konsekvenserna av ett potentiellt handelskrig. Johnson avslutade med att säga att det fortfarande finns tid för att avvärja den annalkande krisen, men att det kräver både politisk vilja och ekonomiskt förnuft från världens ledare.