Den senaste tiden har Sverige skakats av en oroväckande trend där oprovocerade knivdåd och överfall utförts av barn, och dessa våldsamma handlingar har direktsänts på nätet. Bakom dessa chockerande incidenter döljer sig det olycksbådande 764-nätverket, en grupp som nu dragit stor uppmärksamhet till sig och vars fulla utsträckning ännu är oklar för många. Uppdrag granskning, i samarbete med SVT Verifierar, har lyckats ta sig in i nätverkets chattar och avslöjat en mörkare och mer skrämmande bild än vad som tidigare varit känt.
Genom detta undersökande arbete har flera svenskar kunnat kopplas till 764-rörelsen, vilket visar att nätverket har förgreningar långt inne i det svenska samhället. Det finns en oroande organisering och struktur inom nätverket som inte endast främjar våldsamma aktioner, utan som också ser ut att rekrytera och exploatera barn och ungdomar för sina syften.
Inom chatterna, som Uppdrag granskning fått tillgång till, avslöjas en subkultur präglad av sadistiska inslag och terrorliknande metoder för att skapa skräck och osäkerhet. Där planeras inte bara attackerna i detalj, utan det talas också om hur man bäst kan maximera uppmärksamheten online och på sociala medier. Förövarna drivs av en kombination av bekräftelsebehov och en vilja att tillhöra en större, men djupt destruktiv, gemenskap.
Det som kanske är mest uppseendeväckande är det sätt på vilket teknologin används för att både genomföra och sprida dessa övergrepp. Genom livestreaming och sociala medieplattformar har 764-nätverket lyckats bygga en plattform för att nå och påverka sina anhängare och rekrytera nya medlemmar. Detta cyberutrymme har gjort det möjligt för förövarna att känna sig delaktiga i något som har drag av verklighetsflykt, samtidigt som de utför regelrätta brott.
Experter och myndigheter inom brottsbekämpning lyfter nu frågan om hur ett samhälle bäst kan skydda sina yngsta medborgare från att dras in i sådana farliga miljöer. Psykologer varnar för de långsiktiga effekterna sådant deltagande kan ha på utvecklingen av barn och ungdomar. Samtidigt väcker fenomenet en större diskussion om sociala mediers roll och ansvar i att övervaka och förhindra spridningen av våldsinnehåll.
Det står klart att 764-nätverket representerar en ny typ av utmaning som kombinerar traditionella elementen av gängkriminalitet med digital teknik och kommunikation. Det väcker svåra frågor om tillsyn, reglering och de medel som krävs för att hålla jämna steg med en snabbt föränderlig digital verklighet.
Reaktionerna på dessa avslöjanden är kraftiga och spridda. Det finns en stark vilja bland politiker och beslutsfattare på olika nivåer att snabbt inleda åtgärder för att stoppa 764-nätverket och deras metoder. Polisen och säkerhetstjänster ökar nu sina insatser för att spåra och lagföra de som är involverade, samtidigt som samhället kallas till samling för att motverka denna avskyvärda trend innan den ökar i omfattning och skadar fler unga liv.